Grönland nem eladó, de az Egyesült Királyság talán az

Donald Trump amerikai elnök kedden éjjel lemondta tervezett dániai látogatását, mégpedig azért, mert nem akarják eladni Grönlandot az Egyesült Államoknak. Mindazonáltal léteznek alternatívák, legalábbis elméletben…

Mint azt már tudjuk, Trumptól sok minden kitelik, így – még ha abszurdnak is tűnik – korántsem elképzelhetetlen, hogy Grönland után az elnök ajánlatot tehet például az Egyesült Királyság megvásárlására.

Ez persze nyilvánvalóan nagyon drága mulatság lenne. Az FT Alphaville által poénból készített felmérés szerint Grönland piaci értéke 1,1 billió dollár, míg a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal legutóbbi becslése alapján az Egyesült Királyság 12,4 billió dollárt ér. Egy egyszerű készpénzes ajánlat esetében ez elegendő ahhoz, hogy az Egyesült Államok államadóssága a GDP 80 százalékáról 150 százalékra növekedjen.

Trump azonban könnyedén lejjebb tornázhatná ezt az árat, az ország nettó értéke ugyanis csökkenni fog, miután kilép az Európai Unióból. A Brexit jelenlegi határnapja október 31-e, és egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a britek rendezetlen módon, megállapodás nélkül hagyják el a blokkot (utóbbi eset pedig csak még inkább Trump malmára hajtaná a vizet – már ha valóban elgondolkodna az Egyesült Királyság megvásárlásán).

Az amerikai elnök azonban nem csak készpénzes ajánlatban gondolkodhat: fizethetne részvényekkel, így Nagy-Britanniának “részesedése lenne” az Egyesült Államokban, annak 51. államává válva. (Itt jegyeznénk meg, hogy London 1000 mérfölddel közelebb van Washington DC-hez, mint Hawaii.)

Az USA nem is járna rosszul az üzlettel

George Orwell regényében, az 1984-ben például az Egyes Leszállópálya (Airstrip One) az Egyesült Királyságnak és Írországnak megfelelő területi egység – egy katonai szempontból létfontosságú támaszpont az Óceánia elnevezésű fiktív államalakulatban, amelynek az Egyesült Államok is része. Ez tipikusan Trump kedvére való dolog lenne – persze a disztópikus elemek nélkül.

Ezen kívül az USA könnyedén Kelet-Delaware-hez hasonló adóparadicsommá alakíthatná Nagy-Britanniát, ami pedig az amerikai elnök segítségére lehetne, mikor az EU-val tárgyal.

Persze Trump úgy érezheti, hogy az üzlet egyszerűen túl sok vesződséggel járna. Nos, ebben az esetben korlátozhatná figyelmét Skóciára, amely amúgy sem akar az Egyesült Királyság része maradni, ha az ország kilép az EU-ból.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Már megy a poénkodás: Vallóniát vihetné Trump

Belga flamand politikusok felajánlották Belgium vallon vidékeit Donald Trumpnak egy euróért – jelentette csütörtökön este a Fox amerikai televízió. A tréfának szánt ajánlatot az Új Flamand Szövetség nevű flamand konzervatív párt ifjúsági szervezete tette.

„Kedves Donald Trump elnök, egy euró és Vallónia az öné. Jelentkezzen nálunk” – írták Twitter-üzenetükben. A bejegyzést fotóval egészítették ki, amelyre Trump feliratú felhőkarcolót montíroztak. A fénykép ahhoz hasonlított, amelyet az amerikai elnök tett közzé a hét elején, grönlandi tájba ágyazva egy felhőkarcolót, azzal a szöveggel: „Ígérem, hogy ilyet nem csinálok Grönlandon!”

Forrás: Twitter

Donald Trump Grönland megvételére vonatkozó felvetését egyébként sem a Dán Királyság – amelynek része az autonómiát élvező Grönland -, sem a grönlandi lakosság nem találta viccesnek. Mette Frederiksen dán kormányfő úgy nyilatkozott, hogy a sziget nem eladó.

Katrín Jakobsdóttir izlandi kormányfő pedig csütörtökön azt mondta, hogy nem tudja fogadni Mike Pence amerikai alelnököt, aki szeptember elején a szigetre látogat, mert éppen akkor külföldön lesz.

Forrás: Reuters / MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »