Bolsonaro Brazília belügyeibe való beavatkozással vádolja a segélyező országokat

Brazília elnöke országa belügyeibe történő beavatkozással vádolta meg csütörtökön azokat az államokat, amelyek anyagilag segítik Brazíliát az esőerdőtüzek elleni harcban.

„Nem jótékonyságból küldenek ide pénzt, hanem azzal a céllal, hogy megbolygassák szuverenitásunkat” – mondta Jair Bolsonaro a Facebook közösségi portálon közvetített beszédében.

Nem sokkal korábban ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy Brazíliának nincs elegendő forrása az erdőtüzek visszaszorítására. „Amazónia nagyobb, mint Európa. Hogyan küzdenének ekkora területen a bűnös gyújtogatók ellen?” – tette fel a kérdést újságíróknak távozásakor az elnöki palotából.

Bolsonaro ezzel első ízben nyilatkozott úgy, hogy földművesek is okozhatják a tüzeket. Szerdán még NGO-kat, nem kormányzati szervezeteket vádolt gyújtogatással – bizonyítékok nélkül.

Porto Velho-i tűzoltók által készített kép, amint az esőerdőtüzekkel küzdenek 2019. augusztus 18-án. Brazília űrkutatási hivatala, az INPE adatai szerint idén 83 százalékkal több az erdőtűz, mint az előző év hasonló időszakában: januártól augusztusig 72 ezer tüzet észleltek, és egyedül augusztus 15-e óta 9500 helyen csaptak fel a lángok az Amazonasnál. (EPA/Porto Velho Firefighters)

Az idén 83 százalékkal több az erdőtűz Brazíliában, mint a tavalyi első nyolc hónapban. Bár a lángok rendszeresen felcsapnak ilyentájt, az év aszályos szakaszában, környezetvédők a parasztokat vádolják a tüzek ugrásszerű elszaporodása miatt, mert az erdők felégetésével próbálják növelni termőterületeiket.

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy a gazdák legalább hallgatólagosan bátorítást kaphattak az év elején hivatalba lépett elnöktől, mivel Bolsonaro rendre úgy nyilatkozik: Brazíliának meg kellene nyitnia Amazóniát az üzleti érdekek előtt, engedélyeznie kéne a bányászatot, a földművelést, a fakitermelést.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek