A német vezetés rendezetlen brit kilépésre számít

Nagy valószínűséggel az Európai Unióval kötött megállapodás nélkül, rendezetlen módon szűnik meg a brit EU-tagság a német szövetségi pénzügyminisztérium szerint – jelentette csütörtökön a Handelsblatt című német üzleti lap a hírportálján a tárca egyik belső elemzésére hivatkozva.

A személyesen a tárca vezetőjének, Olaf Scholz pénzügyminiszter-alkancellárnak készített elemzés szerint a közösségben maradó országoknak komolyan számolniuk kell a rendezetlen Brexit eshetőségével, mert az új brit kormányfő, Boris Johnson ragaszkodik az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) nélküli megállapodáshoz, ami elfogadhatatlan az EU megmaradó 27 tagállamának.

A pénzügyminisztérium európai osztályának szakértői szerint Boris Johnson úgy tervezi, hogy a világ hét legfejlettebb ipari országát összefogó G7 csoport augusztus 24-én kezdődő franciaországi csúcstalálkozója lesz „a nagy pillanat”, a konzervatív politikus az Atlanti-óceán partján fekvő elegáns üdülőhelyen, Biarritzban rendezett eseményen jelenti majd be, hogy sikerrel vagy kudarccal zárulnak a Brexit-tárgyalások.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az augusztusi G7-csúcson indulhat be Boris Johnson

Szinte mindenkit kirúgott a brit kormányból Boris Johnson

Ezért fontos, hogy a következő napokban ne változzon az EU álláspontja, a közösség továbbra is ragaszkodjon ahhoz, hogy a kilépési megállapodásnak rendelkeznie kell a backstopról – áll az elemzésben, amely szerint a brit kormány akkor sem lehet biztos a Brexit feltételrendszeréről tavaly kötött megállapodás parlamenti elfogadásában, ha az EU mégis engedne, és így végül törölnék a backstopról szóló részt.

A német pénzügyminisztérium szerint Németország és az EU lényegében befejezte a felkészülést a rendezetlen Brexitre. Az Európai Bizottság nem tervez újabb óvintézkedéseket, az eddigi lépéseket pedig nem szükséges korrigálni. Csupán apró kiigazításokra van szükség egyes területeken – például a pénzügyi szektorban, az elszámolóházak működésére vonatkozó szabályozásban -, de csak azért, mert az eredeti menetrenddel szemben nem márciusban, hanem október végén történik meg a Brexit.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »