Megsértődött Trump, mégsem utazik Dániába

Donald Trump amerikai elnök kedden éjjel Twitteren bejelentette, hogy lemondja dániai látogatását. Az ok: nem akarják eladni Grönlandot az Egyesült Államoknak. 

„Dánia nagyon különleges ország, hihetetlen emberekkel, de tekintettel Mette Frederiksen miniszterelnök megjegyzéseire, miszerint nem érdekli őt Grönland megvásárlásának megvitatása, találkozónkat, amelyre két hét múlva került volna sor, elhalasztjuk” – írta mikroblogjában az államfő.

Ezután megköszönte a dán politikusnak, hogy „világosan beszélt”, mert – úgy fogalmazott – „költséget és erőfeszítést takarított meg mind az Egyesült Államok, mind pedig Dánia számára”.  Trump jelezte: egy későbbi időpontban sor kerül a vizitre.

Mette Frederiksen sajnálatát fejezte ki az amerikai elnök útjának lemondása miatt. Mint mondta, meglepetéssel fogadta a hírt.

„Nem gondolnám, hogy Dánia és az Egyesült Államok kapcsolata válságba került volna. … A látogatás lemondása nem változtat Dánia és az Egyesült Államok jó kapcsolatán” – fűzte hozzá. Frederiksen ugyanakkor ismételten megerősítette: Grönland nem eladó.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Koppenhágában 2019. augusztus 21-én, ahol bejelentette, hogy Donald Trump amerikai elnök lemondta dániai látogatását. MTI/EPA/RITZAU SCANPIX/Mads Claus Rasmussen

A dán kormányfő megjegyezte, a sarkköri térség fejlesztése további együttműködést igényel Dánia, Grönland, a Feröer-szigetek és az Egyesült Államok között.

„A sarkköri ügyekben történő szorosabb együttműködésre vonatkozó ajánlatunk továbbra is érvényes” – jelentette ki. Hangsúlyozta, a sarkköri térség jelentősége felértékelődött.

Frederiksen megjegyezte, hogy megvitatták Grönland eladásának ügyét a grönlandi önkormányzat vezetőjével, de „ezt világosan elutasította Kim Kielsen, s ez egy olyan döntés, amellyel természetesen egyetértek”.

A múlt héten a The Wall Street Journal című lap írta meg, hogy Donald Trump szűk tanácsadói körben többször is felvetette Grönland megvásárlását Dániától, sőt, a Fehér Ház jogi tanácsadói hivatalának két munkatársát meg is kérte, vizsgálják meg ennek a lehetőségét. Az elnök gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow vasárnap egy televíziós interjúban megerősítette, hogy Trumpot tényleg érdekli Grönland esetleges megvásárlása.

Frederiksen éppen az amerikai sajtóhír megjelenése után és Kudlow nyilatkozata napján látogatott a Dán Királysághoz tartozó, autonómiát élvező szigetre, ahol közölte: a terület nem eladó, és egyébként reméli, hogy az amerikai elnök nem is komolyan vetette ezt fel.

Donald Trump hétfőn még tréfás Twitter-anyaggal utalt Grönlandra: a mikroblogon fotómontázst tett közzé, amely az egyik szállodájának felhőkarcolóját és a bukolikus dán tájat ábrázolja. A kép mellé azt írta: „Ígérem, hogy ilyet nem csinálok Grönlandon!”

Az amerikai elnök a hét végén a dél-franciaországi Biarritzba utazik, ahol részt vesz a világ vezető gazdasági hatalmait tömörítő G7-es csoport csúcsértekezletén. Onnan indult volna Dániába. Szeptember 1-jén már Lengyelországban emlékezik meg a második világháború kitörésének évfordulójáról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/dpa/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »