Kolumbia nem bír el ennyi venezuelai menekültet

A Kolumbiába tömegesen érkező venezuelai menekültek szükségletei már meghaladták az ország teljesítőképességét, és a latin-amerikai állam a szükséges nemzetközi támogatások alig harmadát kapta meg – jelentette ki kedden Carlos Holmes Trujillo kolumbiai külügyminiszter.

A migránsok szükségletei „már hónapokkal ezelőtt meghaladták a kolumbiai állam erőforrásait” – húzta alá a miniszter, aki Eduardo Steinnal, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közös, venezuelai menekültekkel és migránsokkal foglalkozó különleges képviselőjével tartott sajtótájékoztatót.

Kolumbiának 2200 kilométer hosszú közös határa van Venezuelával, és messze a legtöbb menekültet fogadta be a súlyos gazdasági és politikai válsággal küszködő országból. A miniszter elmondta, hogy csak az utóbbi három hónapban 111 ezer újabb menekült érkezett az országba, több mint 1,4 millióra duzzasztva az országban tartózkodó venezuelaiak számát.

Venezueliak kelnek át a Kolumbiába vezető Simon Bolivar hídon Cucutában, Kolumbiában, 2019. augusztus 18-án. (EPA/STR)

Trujillo szerint 2020-ban a venezuelai migránsok száma 8 millió fölé emelkedhet a térségben, akik közül 3 millióan valószínűleg Kolumbiában kereshetnek menedéket.

A miniszter közölte továbbá azt is, hogy országa augusztus 14-ig bezáróan 96 millió dollár támogatást kapott idén, hogy megbirkózzon a migrációs hullámmal. Ez azonban csak 30 százaléka a szükségesnek, és fejenként mindössze 68 dollárt jelent, ami jóval elmarad a szíriai, illetve dél-szudáni menedékkérőket befogadó államoknak juttatott összegektől.

Az ENSZ adatai szerint 2015 óta több mint 4 millióan hagyták el Venezuelát. Stein a migrációs folyamatot „az utóbbi idő legnagyobb kivándorlásának” jellemezte a térségben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Venezuelát a politikai és társadalmi krízis mellett súlyos gazdasági válság is sújtja, amely hiperinflációban, az ellátórendszerek összeomlásában, a gáz- és áramellátás, valamint a személyszállítási szolgáltatások és a vízellátás meghibásodásaiban nyilvánul meg. Az ENSZ szerint a venezuelai lakosság 24 százaléka, csaknem hétmillió ember szorul humanitárius segítségre.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »