Kormányalakítási tárgyalások kezdődnek Olaszországban

Sergio Mattarella olasz államfő szerdán kezdi meg a konzultációt a parlamenti pártok vezetőivel egy újabb kormánytöbbség kialakítására Giuseppe Conte kormányfő lemondása után – jelentette be az olasz elnöki hivatal kedd este.

Giuseppe Conte kedd este nyújtotta be lemondását az államfőnek. Az új kormány megalakulásáig az elnök Contét bízta meg a folyó ügyek kezelésével, továbbá ő képviseli az olasz kormányt a G7-es csoport szombaton kezdődő találkozóján is.

Olasz politikai gyakorlat szerint az államfő egymás után fogadja a parlamenti csoportokat a legkisebbtől a legnagyobbig. Szerdán 16 órától Mattarella elsőként telefonon a volt államfővel, Giorgio Napolitanóval beszél, majd a szenátus és a képviselőház elnökét, utána pedig a pártküldöttségeket fogadja.

Az első párt a Dél-tiroli Néppárt (Svp) lesz, majd a függetlenek képviselői következnek. Csütörtökön az Olasz Testvérek (FdI), a Hajrá Olaszország (FI), a Liga, a Demokrata Párt (PD) és végül a legnagyobb parlamenti erő, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) következik. A pártok delegációit politikai vezetőik, valamint frakcióvezetőik alkotják.

A kétnaposra tervezett konzultáció során Mattarella felméri, hogy a római parlamentben felállítható-e egy újabb többség az eddigi M5S-Liga koalíció helyett.

Róma, 2019. augusztus 20.
Az olasz elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Sergio Mattarella olasz államfő (b) és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök megbeszélést folytat a római államfői rezidencián, a Quirinale-palotában 2019. augusztus 20-án. Conte a nap folyamán bejelentette lemondását.
MTI/EPA/ANSA/Olasz elnöki sajtóhivatal/Paolo Giandotti

A 2018-as márciusi olasz parlamenti választásokon szerzett mandátumok alapján új többséget jelenleg az M5S és a balközép PD alakíthat. Az utóbbi napokban felerősödött az M5S-PD kormány lehetősége, de a két párt egyelőre még kölcsönösen kemény feltételeket diktál a közös kormányzáshoz. Azt sem tudni, ki vezethetné az M5S-PD kormányát: Nicola Zingaretti PD-főtitkár kizárta egy újabb Giuseppe Conte vezette kormány lehetőségét, valamint azt is, hogy az M5S vezetője, Luigi Di Maio legyen az új olasz miniszterelnök. Találgatások szerint Conte lehetne Olaszország biztosjelöltje az Európai Bizottságban.

Parlamenti többség hiányában az államfő ideiglenes, szakértői vagy úgynevezett intézményes kormány felállítását javasolhatja a legsürgősebb intézkedések – elsősorban a költségvetési törvény – megalkotására, amit előrehozott választások kiírása követhet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Jelenleg egyedül a Matteo Salvini vezette Liga akar az urnákhoz járulni, mivel a felmérések szerint a párt támogatottsága túllépi a 36 százalékot, míg az M5S-t 10 százalék alatt mérik. Elemzők emlékeztetnek, hogy a mostani olasz politikai válság egyik tétje a következő olasz államfő megválasztása is: nem mindegy ugyanis, hogy Mattarella 2021-es utódját egy M5S-PD többségű vagy egy jobboldali parlament választja meg.

A Giuseppe Conte vezette kormány 2018 június elsején alakult meg, és 446 napig irányította Olaszországot. Ez volt – az olasz köztársaság 1946-os kikiáltása óta – a 65. olasz kormány.

Forrás: MTI

Friss hírek