Lemondott az olasz miniszterelnök

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedd délután bejelentette, hogy véget ért a tavaly óta tartó koalíciós kormányzás, és este benyújtja lemondását az államfőnek. A kormányfő után felszólaló Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes újfent előrehozott választásokat sürgetett.

Az olasz parlament felsőházában elmondott beszédében Giuseppe Conte súlyos és terhes következményekkel járó lépésnek nevezte a kormánypárti Liga bizalmatlansági indítványát, és hosszan bírálta Matteo Salvini belügyminiszteri és politikusi tevékenységét.

„Aláásta a kormány cselekvőképességét a fennálló krízishelyzet, amelynek most már vége” – húzta alá Conte. „A (szenátusi) vitát követően a köztársasági elnökhöz fordulok, hogy hivatalosan is bejelentsem ennek a kormánynak a végét és benyújtsam lemondásomat” – fűzte hozzá.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (k), miután bejelentette lemondását szenátus római üléstermében 2019. augusztus 20-án. Balról Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője, jobbról Luigi DiMaio munkaügyi miniszter. MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

Egyórás felszólalásában Conte majdnem végig a Salvini vezette Liga döntését bírálta. Mint mondta, a Liga vezetője felelőtlenül viselkedett, amikor továbbgyűrűző politikai és pénzügyi bizonytalanság veszélyének tette ki az országot. Hangsúlyozta, hogy Matteo Salvini az előrehozott választásokon való győzelmében reménykedve személyes és saját pártja érdekeit helyezte az olaszok nemzeti érdekei elé. A kormányfő emellett politikai opportunizmussal vádolta Salvinit, kijelentve, hogy hiányzik belőle a politikai intézmények iránti felelősség.

  • Előzmények:

Conte szerint a Liga „beszennyezte” az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) közös kormány tizennégy hónapon át tartó munkáját. Salvini a kormányfő beszédére reagálva színpadiasan elhagyta a kormánytagoknak fenntartott széksort, és a Liga szenátoraihoz csatlakozott.

„Az olaszok szolgálatában állunk, és nem tartunk az új választásoktól” – hangoztatta a jobboldali Liga vezetője, amikor szót kapott.
„Köszönöm, és végre valahára! Mindent ugyanígy csinálnék” – mondta Salvini az előtte felszólaló Conténak címezve, akinek beszédét sértések sorozatának nevezte. Salvini szerint a pártoktól független Conte kormánya azért omlott össze, mert az Öt Csillag Mozgalom minduntalan akadályozta a Liga elképzeléseinek megvalósítását.

„Hónapokon át türelemmel folytattam munkámat, mert megbíztam a koalíciós partner Öt Csillag Mozgalomban” – emelte ki Salvini.
Ugyanakkor közölte: hajlandó a kormányzati együttműködés folytatására az M5S-sel, hogy elfogadhassák a 2020-as költségvetést, és a parlamenti reformot még az előrehozott választások előtt.

„Csökkenteni akarjátok a parlamenti képviselők számát és aztán szavazni menni? Mi készek vagyunk erre. Aztán, ha bátor büdzsét terjesztenétek be, mi arra is készek lennénk” – jelentette ki.

A jobboldali politikus szerint egy merész költségvetésnek a többi között adócsökkentéseket kell tartalmaznia. Mint mondta, politikai célja az Európai Unió monetáris politikájának megkérdőjelezése, mivel az szerinte az olasz gazdaságot gyengíti.

Rómának 50 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot kellene elfogadnia – fűzte hozzá. Beszédében Salvini nem utolsó sorban kiemelte a Liga érdemeit az illegális bevándorlás megfékezése és a biztonság növelése terén.

Forrás: MTI/Reuters/dpa/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »