Peru és Kolumbia már nem sokáig bírja a venezuelai menekültáradatot

Kolumbia és Peru a nemzetközi közösséghez fordult azért, hogy segítsen megoldani az utóbbi években országaikba érkezett mintegy kétmilliós venezuelai menekülttömeg okozta gondokat – derült ki hétfőn a két ország államfője által jegyzett dokumentumból.

Azt nem lehet tudni, hogy mekkora mértékű segélyre lenne szükség, de mindenesetre az tény, hogy a két ország fogadta be a hazájából 2015 óta eddig elmenekült 3 milliónyi venezuelai nagyobb részét.

A perui fővárosban, Limában tartózkodó Ivan Duque kolumbiai elnök, oldalán kollégájával és vendéglátójával, Martin Vizcarrával, azt mondta, hogy országaik történetük legsúlyosabb migrációs válságát élik meg. Arra figyelmeztetett, hogy ha Nicolás Maduro venezuelai elnök továbbra is hatalmon marad, a menekültválság folytatódni fog.

Vizcarra azt mondta, hogy a nemzetközi közösség még nem fogta fel valójában, milyen kihívással néznek szembe országaik. Kifejtette, hogy a kérdést addig fogja nemzetközi fórumokon felemlegetni, amíg nem érkezik újabb segély.

Peru a múlt hónapban megkezdte venezuelai menekültek egyes, bűnügyekben érintett csoportjainak hazatelepítését. Az ENSZ kiáll amellett, hogy a venezuelai menekültek védelmet érdemelnek, a nemzetközi szervezet egyben arra szólította fel a tagállamokat, hogy ne deportálják ezeket az embereket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Venezuela súlyos politikai, gazdasági és társadalmi válsággal küzd. Az ENSZ szerint a lakosság 24 százaléka, azaz mintegy hétmillió ember szorul humanitárius segítségre. Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb kőolajkészletével, viszont gyakorlatilag semmilyen más exportcikke nincs, és az olaj árának zuhanása miatt a gazdaság gyakorlatilag összeomlott és az infláció elszabadult.

A latin-amerikai országban azt követően mélyült el a belpolitikai válság, hogy Juan Guaidó ellenzéki vezető az alkotmányra hivatkozva januárban egy Maduro elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát. Guaidót mintegy ötven ország ismerte el Venezuela ideiglenes elnökének, köztük elsők között az Egyesült Államok.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Albániában vett bankot az OTP

Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát. Az Alpha Bank Albánia jelenleg Albánia nyolcadik legnagyobb bankja közel 5 százalékos eszközarányos piaci részesedéssel, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív.

Read More »

Síelő Mikulások lepték el Newry lejtőit

Több mint 230 síelő és snowboardozó Télapó siklott vasárnap a Maine állambeli Newry sípályáján, hogy pénzt gyűjtsön jótékony célra. Az évente megrendezett esemény tavaly a járvány miatt elmaradt, de idén a Mikulások ismét visszatértek, hogy elindítsák a síszezont.

Read More »

Leave a Reply