Az M5S tagadja, hogy szövetségre lépne a szociáldemokratákkal

Tagadta hétfőn a nagyobbik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S), hogy szövetségre akarna lépni az ellenzéki Demokrata Párttal (PD) annak érdekében, hogy tovább folytathassák a kormányzást ebben a törvényhozási periódusban.

“Mozgalmunk soha nem fog Matteo Renzi volt kormányfővel tárgyalni” – szögezte le Alfonso Bonafede igazságügyi miniszter, a párt egyik vezető politikusa.

Az M5S azt akarja elérni, hogy csökkentsék az olasz törvényhozók számát, a reformjavaslatról jövő csütörtökön dönt a parlament. “Aki ennek eldöntése előtt bizalmatlansági indítványt támogat Giuseppe Conte kormányfő ellen, az ezt a reformot akadályozza meg” – jelentette ki Riccardo Fraccaro parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter.

A jobboldali Liga és az M5S 2018 júniusában létrejött kormánykoalíciójának megrendülése után a nagyobbik kormánypárt vezetése nemrégiben úgy döntött: nem folytatják a kormányzást eddigi koalíciós partnerükkel. A párt Conte támogatása mellett foglalt állást, miután a Liga augusztus 9-én bizalmatlansági indítványt nyújtott be a miniszterelnök ellen.

Tovább húzódik az olasz kormányválság

Conte a parlament keddi ülésén számol be a képviselőknek a kormányválság fejleményeiről, és nem kizárt, hogy akár a bizalmi szavazás nélkül is bejelentheti lemondását.

A Liga azt szorgalmazza, hogy októberben tartsanak új választásokat, mivel a párt népszerűsége jelentősen megnőtt a legutóbbi választás óta, miközben az Öt Csillag Mozgalom támogatottsága visszaesett. Így, ha most lennének a választások, a Liga lehetne az olasz parlament legnagyobb ereje, és Matteo Salvini jelenlegi belügyminiszter esélyes lehetne a miniszterelnöki posztra.

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

Különmegbízottat nevezett ki a Nyugat-Balkánra Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök kinevezett egy nyugat-balkáni ügyekért felelős különmegbízottat annak jeléül, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett a régió stabilitása és prosperitása iránt. A nyugat-balkáni politikai helyzetet a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, valamint a G7 külügyminiszterek liverpooli találkozóján is megvitatják majd.

Read More »

Piaci körkép: megvédte kulcstámaszát a DAX

Magasabban forognak az európai részvénypiacok, a német DE30 például teljesen vissza tudott kapaszkodni a Powell tegnapi megjegyzése utáni ijedtségből, miszerint az infláció jellemzésére a továbbiakban már nem használják az "átmeneti" szót és gyorsíthatnak a kötvényvásárlások kivezetésén.

Read More »

Leave a Reply