Az M5S tagadja, hogy szövetségre lépne a szociáldemokratákkal

Tagadta hétfőn a nagyobbik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S), hogy szövetségre akarna lépni az ellenzéki Demokrata Párttal (PD) annak érdekében, hogy tovább folytathassák a kormányzást ebben a törvényhozási periódusban.

„Mozgalmunk soha nem fog Matteo Renzi volt kormányfővel tárgyalni” – szögezte le Alfonso Bonafede igazságügyi miniszter, a párt egyik vezető politikusa.

Az M5S azt akarja elérni, hogy csökkentsék az olasz törvényhozók számát, a reformjavaslatról jövő csütörtökön dönt a parlament. „Aki ennek eldöntése előtt bizalmatlansági indítványt támogat Giuseppe Conte kormányfő ellen, az ezt a reformot akadályozza meg” – jelentette ki Riccardo Fraccaro parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter.

A jobboldali Liga és az M5S 2018 júniusában létrejött kormánykoalíciójának megrendülése után a nagyobbik kormánypárt vezetése nemrégiben úgy döntött: nem folytatják a kormányzást eddigi koalíciós partnerükkel. A párt Conte támogatása mellett foglalt állást, miután a Liga augusztus 9-én bizalmatlansági indítványt nyújtott be a miniszterelnök ellen.

Tovább húzódik az olasz kormányválság

Conte a parlament keddi ülésén számol be a képviselőknek a kormányválság fejleményeiről, és nem kizárt, hogy akár a bizalmi szavazás nélkül is bejelentheti lemondását.

A Liga azt szorgalmazza, hogy októberben tartsanak új választásokat, mivel a párt népszerűsége jelentősen megnőtt a legutóbbi választás óta, miközben az Öt Csillag Mozgalom támogatottsága visszaesett. Így, ha most lennének a választások, a Liga lehetne az olasz parlament legnagyobb ereje, és Matteo Salvini jelenlegi belügyminiszter esélyes lehetne a miniszterelnöki posztra.

Forrás: MTI/APA

Friss hírek