Leghamarabb október közepén lehet az előrehozott olasz választás

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője csütörtök este közölte: nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani. Pénteken azt is bejelentették, hogy ennek érdekében a Liga bizalmatlansági indítványt nyújt be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen és mielőbbi választásokat is sürget.

“Akik vesztegetik az időt, az országnak ártanak” – áll a közleményben.

A pártfüggetlen Giuseppe Conte kormányfő azt vetette Salvini szemére, hogy csak pártja szárnyaló népszerűségéből akar tőkét kovácsolni. A bevándorlásellenes Liga vezetője nem is tagadta ezt – mint mondta, fel fogja kérni az olaszokat, hogy ruházzák fel “minden felhatalmazással”.

Róma, 2019. augusztus 9.
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök sajtóértekezletet tart a római kormányfői hivatalban, a Chigi-palotában, miután a kormányválságról tárgyalt Matteo Salvini belügyminiszterrel, a Liga párt vezetőjével és Luigi Di Maióval, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjével 2019. augusztus 8-án. Salvini a tanácskozás után közölte, hogy összeomlott a Liga és az M5S kormánykoalíciója, így szerinte új választásokat kell tartani. MTI/AP/Alberto Pellaschiar

Salvini potenciális új szövetségese, Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke kijelentette: az előrehozott választások olyan olasz kormányt eredményezhetnek, amely eltökélt végrehajtani “az Olaszország számára szükséges, politikailag inkorrekt reformokat”.

A Corriere della Sera című napilap szerint Salvini azt szeretné, ha október 13-án tartanák az előrehozott választásokat, ehhez viszont a parlamentet augusztus 13-ig fel kellene oszlatni. A lap hozzáteszi, hogy ez kevéssé valószínű a parlament feloszlatásához szükséges bonyolult eljárás miatt.

Az olasz parlament ráadásul nyári szünetet tart, s a szenátus elnökének jogkörébe tartozik, hogy mikor hívja ismét össze a törvényhozást. A parlament feloszlatásáról és új választások kiírásáról szóló döntés pedig Sergio Mattarella államfő kezében van.

A májusi európai parlamenti választásokon a legnagyobb olasz párttá előlépett Liga (amelynek támogatottsága a jelenlegi felmérések szerint meghaladja a 36 százalékot) gyakorlatilag átvette a kormány irányítását az M5S-től, amelynek támogatottsága a korábbi felére, mintegy 17 százalékra csökkent. Olasz sajtóelemzések szerint Salvini “felzabálta” az M5S-t.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/ANSA/dpa/AP

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »