Kormányválság fenyeget Olaszországban

Ismét válság fenyegeti az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közös kormányzását, miután a két olasz kormánypárt vezetője, Luigi Di Maio és Matteo Salvini csütörtökön bejelentette, hogy elveszítették a bizalmukat egymásban.

Meg nem erősített olasz sajtóértesülések szerint a Ligát vezető Matteo Salvini péntekre bejelentkezett Sergio Mattarella olasz államfőhöz, hogy a kormány további sorsáról egyeztessen. A politikus azt is hozzátette, hogy nem kíván részt venni a pénteki kormányülésen.

Salvini csütörtökön Helsinkiből üzente meg az M5S-t vezető Luigi Di Maiónak, hogy véget ért a belé vetett politikai és személyes bizalma is. A két pártvezér valójában már hónapok óta nem beszél egymással. A csütörtöki üzenetre reagálva Di Maio a közösségi oldalán közzétett videóban azt mondta: ha a Liga meg akarja buktatni a kormányt, ne kerteljen, hanem vállalja ennek a felelősségét.

A tavaly június elsején – 88 napig tartó egyeztetés után – megszületett M5S-Liga kormányt kezdettől fogva a két kormánypárt küzdelme jellemezte. Az M5S és a Liga kapcsolatát elmérgesítette, hogy a közvélemény-kutatások szerint a közös kormányzás az M5S-t folyamatosan gyengítette, miközben a Liga egy év alatt megkétszerezte a 2018-as olasz parlamenti választásokon szerzett támogatottságát. Az Európai Parlamenti választások olaszországi kampányát is az M5S és a Liga versenye uralta, amelynek végén a Liga bizonyult Olaszország legnagyobb pártjának. Jelenleg már nincs olyan politikai és gazdasági kérdés, amelyben a két kormánypárt egyetértene.

Az olasz miniszterelnök ultimátumot adott a kormánypártoknak

Most egy vasúti projekt miatt feszült egymásnak a két olasz kormánypárt

Az utóbbi napokban a Ligát számos támadás érte az M5S részéről a párt feltételezett oroszországi finanszírozása miatt. Salvini viszont az M5S-t támadta amiatt, hogy Luigi Di Maio pártja támogatta Ursula von der Leyen megválasztását az Európai Bizottság elnöki tisztségére. Ezt követően a Liga európai biztosjelöltje, Giancarlo Giorgetti csütörtökön bejelentette az olasz államfőnek, hogy lemond a jelölésről.

A két kormánypárt vitájában Giuseppe Conte miniszterelnök eddig mindig a közvetítő szerepét töltötte be. Az utóbbi napokban azonban a kormányfő nyíltan az M5S mellett foglalt állást, többször hangsúlyozva, hogy ő Olaszország miniszterelnöke, nem pedig Matteo Salvini.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter újságíróknak nyilatkozik Rómában 2019. július 15-én. (EPA/MAURIZIO BRAMBATTI)

Olasz sajtóinformációk szerint a Liga politikusai és párttagsága nyomást gyakorol Matteo Salvinire a kormánykoalíció felbontása érdekében, elérkezettnek látva az időt, hogy a Liga az M5S nélkül irányítsa Olaszországot. A felmérések szerint a Salvini vezette párt jelenleg 36 százalék körüli támogatottságot élvez.

A 17 százalékon álló M5S nem titkolja, hogy a pártnak jobban áll az ellenzéki szerep. Az sem kizárt, hogy az M5S inkább a jelenleg ellenzéki, balközép Demokrata Párttal (PD) folytatná a kormányzást.

Nicola Zingaretti, a PD főtitkára szerint az M5S-Liga kormánynak vége van, csak még nem tudni, ki mondja ki, hogy megbukott. Más vélemények szerint sem az M5S-nek, sem a Ligának nem érdeke a kormánybuktatás, hiszen minden vita ellenére a két párt alkotta kormány az olaszok 56 százalékának támogatottságával bír.

Az esetleges kormányválság időpontja sem véletlen: július 20-a az utolsó „hasznos nap” ahhoz, hogy ősszel előrehozott választásokat tarthassanak. Ha később tör ki kormányválság, akkor az őszi költségvetési törvénycsomag megszavazása miatt legközelebb jövő tavasszal lehetnének választások, tehát ha a következő napokban nem bomlik fel az M5S-Liga kormány, jövő tavaszig folytatódhat a közös kormányzás.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »