Trump: egy amerikai hadihajó megsemmisített egy iráni drónt

A Boxer nevű amerikai hadihajó lelőtt a Hormuzi-szorosban egy iráni drónt, amely 900 méterre megközelítve veszélyeztette a hajót és legénységét – közölte Donald Trump amerikai elnök csütörtökön.

Trump szerint a hajó védelmi intézkedésként semmisítette meg a drónt, miután a pilóta nélküli repülőeszköz figyelmen kívül hagyta a többszöri figyelmeztetést, hogy forduljon vissza. „Ez Irán legújabb ellenséges és provokatív cselekedete a sokból, amelyeket a nemzetközi vizeken haladó hajók ellen követ el” – hangoztatta az elnök.

Hangsúlyozta: az Egyesült Államok fenntartja a jogot személyzete, létesítményei és érdekei védelmére. Az amerikai elnök egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el Iránnak a hajózás szabadsága és a globális gazdaság megzavarására irányuló próbálkozását a stratégiai jelentőségű tengeri kereskedelmi útvonalon.

Az iráni külügyminiszter nem sokkal Trump bejelentését követően úgy nyilatkozott, hogy nem tud lelőtt iráni drónról. „Nincs tudomásunk arról, hogy elveszítettünk egy drónt” – fogalmazott Mohamed Dzsavád Zaríf New Yorkban az ENSZ főtitkárával, António Guterressel való találkozója előtt.

A Hormuzi-szoros

Júniusban az iráni légvédelem lelőtt egy amerikai drónt, és azt állította, hogy a pilóta nélküli repülőgép iráni légtérbe hatolt be. Ezzel szemben az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveletekért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) azt közölte, hogy a drónt a Hormuzi-szoros fölött nemzetközi légtérben lőtték le.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma csütörtökön egyébként újabb büntetőintézkedésekkel sújtotta Iránt. Ezúttal az iszlám köztársaság nukleáris programjához köthető iráni, kínai és belga illetőségű öt természetes és hét jogi személy került szankciós listára. Steve Mnuchin pénzügyminiszter szerint ez a hálózat segítette Iránt abban, hogy „kulcsfontosságú anyagokhoz jusson nukleáris programjához és támogatta a rezsim rosszindulatú törekvéseit”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »