Az olasz miniszterelnök ultimátumot adott a kormánypártoknak

Az olasz miniszterelnök egyértelmű jelzést vár a két kormánypárttól, az Öt Csillag Mozgalomtól (M5S) és a Ligától, hogy akarják-e folytatni a közös munkát.

Giuseppe Conte hétfői római sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a tavaly június elsején alakult M5S-Liga kormány maradása nem csak tőle függ. „Ha a kormányt alkotó két politikai erő nem küld egyértelmű választ a kormányzás folytatására, visszaadom miniszterelnöki megbízatásomat” – tette hozzá. „Elég a provokációkból, döntsék el, hogy folytatni akarják-e!” – jelentette ki az olasz miniszterelnök.

Az M5S és a Liga kormányát hónapok óta feszültség uralja a két párt közötti folyamatos és heves viták miatt. A  kormányfő szerint a két párt közötti ellentéteket a helyhatósági és az európai parlamenti választást megelőző „állandó kampány” is fokozta, mivel az M5S és a Liga egymással versenyzett a szavazatokért.

Conte elismerte, hogy az EP-választás eredménye megváltoztatta a római kormányon belüli korábbi egyensúlyt, mivel május 26-án a Liga a tavalyi kormányalakításkor mért támogatottságát majdnem megduplázta, az M5S ereje viszont a felére csökkent. A miniszterelnök azonban hangsúlyozta, hogy a Liga és az M5S közötti erőviszonyok változása ellenére a kormánypártok továbbra is az olasz választók több mint ötven százalékának a támogatását élvezik.

Conte egy újabb, második kormányzási szakasz elindítását kérte a kormánypártoktól, kiemelve, hogy a következő időszakban egységes kormánydöntésekre van szükség olyan jelentős és kényes kérdésekben, mint az olasz költségvetési programok kidolgozása vagy a nagyobb állami beruházások elindítása. „Az olaszok tetteket, nem vitákat várnak a kormánytól” – hangoztatta.

Elemzők szerint Giuseppe Conte beszédében, amelyet az olasz televíziók egyenesben közvetítettek, inkább a belügyminiszternek, Matteo Salvininek üzent, aki az EP-választásokon aratott sikere óta a kormányt érintő minden jelentősebb kérdésben véleményt nyilvánít, gyakran szembeszállva az M5S-miniszterekkel is. Mint mondta: elkötelezettséget vár a két kormánypárttól a „közösségi oldalakon vadászott lájkok” helyett. A kormányfő ezzel Salvini szinte szünet nélküli közösségi jelenlétére utalt.

Róma, 2019. június 3.
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök sajtóértekezletet tart a római kormányfői rezidencián, a Chigi-palotában 2019. június 3-án. Conte a várakozások szerint beszédet intéz az olaszokhoz az EP-választások utáni első kormányülés után.
MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari

Matteo Salvini és Luigi Di Maio hetek óta nincsenek beszélőviszonyban, így már majdnem egy hónapja kormányülést sem sikerült tartani. Conte megjegyezte, hogy miniszterelnökként nem osztja Salvini „keményvonalas” migrációs politikáját, de a múlthoz képest kormánya szigorúbban lép fel az illegális bevándorlással szemben. Egy német újságíró kérdésére válaszolva kikérte magának a kormány nevében, hogy Róma akár egy ember halálát okozta volna az olasz migrációs politika miatt.

Elsőként Salvini reagált a miniszterelnök szavaira. Bejegyzésében kijelentette, hogy a Liga „mindig is cselekedett, elkerülte, hogy vitákra és támadásokra válaszoljon, és ezt 9 millió olasz is elismerte” az EP-választáson. Hozzátette: „a Liga folytatni akarja, nincs vesztegetni való időnk, készen állunk”. Azt azonban nem tisztázta, hogy a Liga az M5S-szel akarja-e folytatni.

Luigi Di Maio szintén közösségi oldalán válaszolt. Hangsúlyozta, hogy az M5S mindig is lojális volt a kormányhoz és továbbra is az marad. Azonnali lépéseket szorgalmazott az M5S és a Liga között tavaly kötött kormányszerződésben vállaltak megvalósítására. Úgy vélte, Olaszországban az M5S-Liga az egyetlen lehetséges kormánytöbbség.

Megjegyezte, hogy az M5S a római kormányban többségi erőt képvisel, hiszen a tavalyi kormányalakításkor kilenc minisztert delegálhatott a Liga hat miniszterével szemben. Ezzel kapcsolatban Giuseppe Conte sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az EP-választások eredménye ellenére sem tervez kormányátalakítást.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke szerint az M5S-Liga-kormánynak vége, Conte, Di Maio és Salvini most egymásra mutogatva várja, hogy valamelyikük ezt kimondja.

Az olasz balközép ellenzék azonnal a parlament elé szólította Giuseppe Contét bizalmi szavazásra.

Sajtóelemzések szokatlannak nevezték, hogy Giuseppe Conte az „ország színe” előtt intézett ultimátumot a kormánypártok vezetőihez. Ezt többen azzal magyarázzák, hogy a miniszterelnök egységes kormányt akar maga mögött tudni arra az esetre, ha az Európai Bizottság szerdán kötelezettségszegési eljárást indít Rómával szemben a túlzott költségvetési hiánycél miatt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »