Ausztrália és Kína diplomáciai szóváltásba keveredett

Peking pénteken felszólította Canberrát, hogy ne tegyen „felelőtlen kijelentéseket” a Kínában január óta fogva tartott kínai-ausztrál író és akadémikus ügyében, miután az ausztrál vezetés „mély csalódottsággal” fogadta azt a hírt, hogy a férfit a kínai hatóságok nemzetbiztonsági okokra hivatkozva bűnügyi felügyelet alá helyezték.

Marise Payne ausztrál külügyminiszter pénteken arra szólította fel Pekinget, hogy amennyiben a kínai hatóságok által január óta fogva tartott Jang Heng-csün ausztrál-kínai írót politikai okok miatt vették őrizetbe, engedjék szabadon. Payne hozzátette: Canberra már több alkalommal magas szinteken szót emelt Jang ügye kapcsán Peking felé, és a kínai külügyminisztert két alkalommal levélben kérték arra, hogy biztosítson „átlátható és méltányos” megoldást, továbbá tegye lehetővé Jang ügyvédje számára a kapcsolatfelvétel lehetőségét ügyfelével, de mindezeket a kéréseket kínai részről nem teljesítették – olvasható a South China Morning Post hongkongi lap cikkében.

Az ausztrál külügyminiszter kiemelte: máig nem kaptak magyarázatot arra, hogy milyen okból tartják fogva a kínai hatóságok Jangot, ugyanakkor megerősítést kaptak arra vonatkozóan, hogy az írót nemzetbiztonsági okokra hivatkozva bűnügyi felügyelet alá helyezték.

Keng Suang kínai külügyi szóvivő pénteken úgy reagált: Kína megtette a „szükséges intézkedéseket” Jang Heng-csünnel szemben, akivel kapcsolatban a nemzetbiztonsági kockázat gyanúja merült fel.

Jangot januárban akkor fogták el, amikor az Egyesült Államokból – ahol a Columbia Egyetem vendégkutatójaként tevékenykedett – hazalátogatott Kínába, ahonnan még a kilencvenes években emigrált Ausztráliába. Jang korábban a kínai külügyminisztériumban dolgozott, majd Kínát hátrahagyva felvette az ausztrál állampolgárságot – Peking azonban nem ismeri el a kettős állampolgárságot, így elképzelhető, hogy a korábbi diplomatára továbbra is csupán kínai állampolgárként tekintenek. Jang egy időben az egyik legbefolyásosabb, a kínai kormányzattal szemben kritikus, demokráciapárti bloggernek számított.

Megfigyelők rámutatnak: az ausztrál kormány részéről ritka, hogy ilyen határozottan kiálljon Kínával szemben, a távol-keleti ország ugyanis a legnagyobb kereskedelmi partnere. A két ország kapcsolatát azonban némileg beárnyékolta, hogy augusztusban Canberra nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kizárta a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalatot ötödik generációs hálózatának kiépítéséből.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »