Most egy vasúti projekt miatt feszült egymásnak a két olasz kormánypárt

A római kormány továbbra sem hozott döntést a Lyon-Torinó közötti nagysebességű vasútvonal olaszországi szakaszának megépítéséről, amelyet az Öt Csillag Mozgalom (M5S) ellenez, a Liga pedig támogat – jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján.

Conte elismerte, hogy “patthelyzet” alakult ki, és az infrastrukturális befektetés költsége “erős kétségeket” vetett fel a kormánypártok között. Az olasz kormányfő hozzátette, hogy Rómának a francia kormánnyal és az Európai Unióval kell megvitatnia a kérdést.

A sajtótájékoztatót, amelyen a miniszterelnök a végleges döntés bejelentését ígérte, nagy várakozás előzte meg. Ehelyett a Conte elismerte, hogy a kormánypártok továbbra sem tudtak megállapodni. Elemzők kiemelték, hogy a kormányfő most az egyszer nem maradt semleges az M5S és a Liga közti vitában, ugyanis bejelentette, hogy ő maga is kételkedik a költséges beruházás szükségességében. Ezzel az M5S mellett foglalt állást.

A római kormánynak hétfőig kell döntenie a nagysebességű vasútvonal (olasz nevének rövidítésével TAV) olaszországi szakaszára kiírt, 2,3 milliárd euró értékű pályázatok elindításáról. Ellenkező esetben Olaszország 800 millió eurós EU-s forrástól esne el, amelyből 300 milliót Brüsszel azonnal megvonna.

A közlekedési útvonalra az M5S határozott nemet mond. A másik kormánypárt, a Liga támogatja: Matteo Salvini, a Liga vezetője szerint többe kerül a beruházás lemondása mint a megépítése.

Az 5. számú európai közlekedési folyosóhoz tartozó Lyon-Torinó közti nagysebességű vasútvonal terve 1990-re nyúlik vissza. A kétoldalú beruházásról Párizs és Róma 2016-ban írta alá az utolsó megállapodást, amelyet az olasz parlament 2017-ben ratifikált. A nagyszabású beruházás 8,6 milliárd euróba kerül, amelynek egy részét az EU finanszírozza.

A vasútvonal olaszországi Alpokon keresztül haladó szakaszának megépítése ellen az ott élők és az olasz természetvédő csoportok a kezdettől fogva tiltakoztak. Az úgynevezett NoTAV mozgalom tömegdemonstrációkkal és egyéb akciókkal próbálta megakadályozni az olaszországi alagutak fúrását, és a völgyeken átvezető sínvonalak lefektetését.

A környezetvédő civil mozgalomból párttá lett M5S sokáig karöltve haladt a NoTAV csoportokkal. Tavalyi kormányra kerülése óta a párt álláspontja viszont többször változott. Az utóbbi időben – támogatottságának jelentős csökkenése miatt – az M5S ismét szembeszegült a vasútvonal megépítésével, és ezzel egy időben szembehelyezkedett a projektet támogató másik kormánypárttal, a Ligával is.

Luigi Di Maio, az M5S vezetője cáfolta, hogy a viták akár kormányválsághoz vezethetnek, ugyanakkor azt elismerte, hogy a “helyzet nagyon nehéz”. Matteo Salvini megjegyezte, hogy a projektet módosítani lehet, de Olaszországnak szüksége van korszerű infrastruktúrára. “Nem azért választottak meg, hogy leállítsam a beruházásokat, hanem azért, hogy ösztönözzem őket” – jelentette ki. Olasz sajtóértesülések szerint Salvini azt is mondta, hogy a római kormány így nem tud tovább dolgozni.

Az olasz közvéleményt is foglalkoztató, de főleg az M5S szavazóit közelről érintő beruházás okozza az első “komoly” feszültséget az M5S-Liga kormányban a május végi európai parlamenti választások előtt.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az EU is kezdi unni az iraki menekültek buszoztatását

Az Európai Unió külügyi szolgálata bekérette Fehéroroszország brüsszeli képviseletének ideiglenes vezetőjét, hogy felszólítsa Minszket arra, ne használja a litván határhoz érkező (Litvánia szerint inkább szállított) migránsokat eszközként politikai céljai elérésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Read More »