Az EU szankciókkal sújtotta Törökországot a ciprusi próbafúrások miatt

Az Európai Unió szankciókat vezet be Törökország ellen a Ciprus partjai mellett megkezdett „illegális” török próbafúrások miatt – döntöttek egynapos brüsszeli ülésükön az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn.

Az uniós külügyi tanács által elfogadott szankciók között szerepel egyebek mellett több magas szintű EU-török tanácskozás – például a társulási tanács ülései vagy a légi szállítási egyezményről szóló kétoldalú megállapodásokról folyó tárgyalások – felfüggesztése, a Törökország mint uniós tagjelölt ország számára elkülönített finanszírozás csökkentése, valamint az Európai Beruházási Bank hiteleinek korlátozása.

Információk szerint Ciprus határozott fellépésre kérte az Európai Uniót azt követően, hogy Törökország a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők után kutatva két újabb hajót is a térségbe vezényelt, hogy újabb „illegális” próbafúrásokat végezzen a sziget északkeleti részén. Ankara mindazonáltal fenntartja azon álláspontját, miszerint intézkedései összhangban állnak a nemzetközi joggal.

Szakértők becslése szerint a Ciprus közelében található tengerfenék mintegy 227 milliárd köbméter földgázkészletet rejthet.

A Yavuz nevű török fúróhajó elhagyja a Dilovasi kikötőt egy török hadihajó kíséretében Kocaeliben, Törökországban 2019. június 20-án. Törökország második fúróhajója a Karpasz-félsziget közelében, Ciprus északkeleti részénél végez geofizikai méréseket hozzávetőlegesen 1000 méter mélyen, majd próbafúrásokat végez további 3000 méteres mélységig. (EPA/ERDEM SAHIN)

Az Európai Unió az elmúlt hetekben többször felszólította a török hatóságokat, hogy a jószomszédi viszony szellemében járjanak el, valamint a nemzetközi joggal összhangban tartózkodjanak a Ciprusi Köztársaság önállóságát és jogait sértő tevékenységtől. Az EU tagországainak vezetői június második felében tartott csúcsértekezletükön határozottan elítélték a török próbafúrásokat, és válaszintézkedéseket helyeztek kilátásba, amennyiben Ankara nem hagy fel ezen tevékenységével.

„Törökország fellépése súlyosan negatív hatást gyakorol az EU és Törökország közötti kapcsolatokra. A tevékenység a megbékélés felé vezető úton eddig elért eredményeket sodorhatja veszélybe” – mondták.

A megosztott sziget, Ciprus környékén nemrégiben kezdődtek meg a török próbafúrások olaj- és földgázmezők után kutatva a csakis Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság engedélyével.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Törökország és a nemzetközileg elismert ciprusi kormány többször egymásnak feszült már a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők ügyében. A szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság igényt tart a Ciprus környéki vizek alatt található energiahordozók egy részére, de Nicosia erről hallani sem akar.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország körülbelül 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »