Az EU-t is bosszantja Törökország ciprusi tevékenysége

Komoly aggodalomra ad okot Törökország azon szándéka, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők után kutatva ismét illegális próbafúrásokat végezne Ciprus északkeleti partvidékén – jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn.

Mogherini nyilatkozatában hangsúlyozta, egy tengeri területen – amelyet Ciprus kizárólagos gazdasági övezete részének tekint –  két hónappal ezelőtt már megkezdett  török fúrási műveleteket követő újabb tervezett tevékenység elfogadhatatlan, amely sérti Ciprus önállóságát.

Törökország októberben indította útnak első, Fatih nevű fúróhajóját, amely Antalya török tengerparti város közelében folytat próbafúrásokat. Ankara egy második fúróhajót is vásárolt, amelyet eredetileg a fekete-tengeri térségben tervezett használni, de végül Ciprushoz vezényelt.

A Yavuz nevű török fúróhajó elhagyja a Dilovasi kikötőt egy török hadihajó kíséretében Kocaeliben, Törökországban 2019. június 20-án. Törökország második fúróhajója a Karpasz-félsziget közelében, Ciprus északkeleti részénél végez geofizikai méréseket hozzávetőlegesen 1000 méter mélyen, majd próbafúrásokat végez további 3000 méteres mélységig. EPA/ERDEM SAHIN

„Az Európai Unió ismételten felszólítja a török hatóságokat, hogy tartózkodjanak az ilyen tevékenységtől, a jószomszédi viszony szellemében járjanak el, és a nemzetközi joggal összhangban tartsák tiszteletben a Ciprusi Köztársaság önállóságát és jogait” – fogalmazott.

Törökország fellépése súlyosan negatív hatást gyakorol az EU és Törökország közötti kapcsolatokra – tette hozzá Mogherini.

Az Európai Bizottság korábban hangoztatott véleménye szerint Törökország tevékenysége a megbékélés felé vezető úton eddig elért eredményeket sodorhatja veszélybe. Az Európai Unió tagországainak vezetői június második felében tartott csúcsértekezletükön határozottan elítélték a Ciprus közelében elkezdett „illegális” török próbafúrásokat, és válaszintézkedéseket helyeztek kilátásba, amennyiben Ankara nem hagy fel ezen tevékenységével.

A szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság igényt tart a Ciprus környéki vizek alatt található energiahordozók egy részére, azonban a nicosiai kormány nem hajlandó tárgyalni vele erről.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország nagyjából 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. A ciprusi görögök és törökök közötti béke- és országegyesítési tárgyalások mindmáig nem vezettek eredményre.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / EPA

Friss hírek