Több fronton zajlik az amerikai-mexikói határvita

Donald Trump amerikai elnök rendkívüli állapotra hivatkozva sem csoportosíthat át pénzt a Pentagontól a mexikói határra ígért fal építésére – döntött szerda este a San Franciscó-i szövetségi fellebbviteli bíróság.

A döntéssel lényegében lehetetlenné tette – legalábbis átmenetileg – az elnöknek azt a tervét, hogy 2,5 milliárd dollárt átcsoportosítson a katonai költségvetésből a tervezett határfal építésére. A háromtagú bíróság 2:1 arányban szavazott úgy, hogy a kormányzat megsérti a szövetségi törvényeket, ha a kongresszus által egy bizonyos célra jóváhagyott összeget más célra használja.

A bíróság elutasította azt a kormányzati érvelést, hogy a közérdek tenne szükségessé egy ilyen lépést. A közérdeket „az szolgálja a legjobban, ha tiszteletben tartják a kongresszus alkotmányban biztosított hatalmát és jogköreit, és a kongresszusra bízzák a közérdek megállapítását” – fogalmazott döntése indoklásában a 9. számú kerületi fellebbviteli bíróság.

Az Egyesült Államokban a szövetségi igazságszolgáltatási rendszert kerületekre osztják. Az igazságügyi minisztérium egyelőre nem kommentálta a Kaliforniában született döntést.

Miután a kongresszus a demokraták ellenállása miatt nem szavazta meg a Donald Trump által a határfal építésére kért összeget, a kormányzat úgy döntött, hogy részben a katonai költségvetésből finanszírozza meg a Kaliforniában, Arizonában és Új-Mexikóban tervezett fal építését. A 2019-es katonai költségvetés egyik rendelkezése lehetővé teszi a védelmi minisztérium vezetője számára, hogy átcsoportosítson a költségvetésből „magasabb rendű célokra, amelyek előre nem látható katonai igényekkel járnak”, abban az esetben, „ha e célokban foglaltakat a kongresszus nem utasítja el”.

Két civil szervezet még februárban perkeresetet nyújtott be, az átcsoportosítás megtiltását szorgalmazva. A Sierra Club és a Déli Határvidékek Közösségeinek Koalíciója nevű szervezetek azzal érveltek, hogy a megépítendő fal károsítja a környezetet, és rontja az ott élők életminőségét. A múlt héten a kaliforniai Oaklandban lévő szövetségi kerületi bíróság meghallgatást tartott az ügyben, és úgy döntött, hogy a pénzátcsoportosítást előzetes intézkedéssel megtiltja.

A fellebbviteli bíróság ezt az oaklandi döntést erősítette meg. Elemzők szerint a Trump-kormányzat várhatóan fellebbez a szerdai döntés ellen.

Mexikó is szigorított

Jól halad a Közép-Amerikából érkező bevándorlási hullám megfékezésére kidolgozott rövidtávú terv megvalósítása – jelentette ki szerdán Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök.

„Teljesítjük azokat a kötelezettségeket, amelyeket az Egyesült Államok kormánya felé vállaltunk” – mondta napi sajtóértekezletén López Obrador.

A Washingtonnal folytatott májusi tárgyalásokon Mexikó azt ígérte, hogy 45 napon belül jelentősen csökkenti a területén át az Egyesült Államok déli határait elérő, többségükben illegálisan érkező migránsok számát.

Trump szankciós fenyegetésére reagálva Mexikó június 7-től szigorúbb ellenőrzést vezetett be déli határain, hogy megfékezze a közép-amerikai bevándorlók hirtelen felduzzadt áradatát. Donald Trump azzal fenyegette meg Mexikót, hogy 5 százalékos büntetővámot vetnek ki minden mexikói árura, s azt havonta további 5 százalékkal emelik, amíg López Obrador kormánya nem tesz meg minden tőle telhetőt a migrációs hullám megfékezésére.

A sajtó előtt López Obrador üdvözölte Donald Trump amerikai elnöknek azt a minapi döntését, hogy a Mexikó által meghozott intézkedéseket látva, nem lépteti hatályba a mexikói importtal szemben kilátásba helyezett büntetővámokat. Az Egyesült Államokba eljutni kívánó, Mexikóba belépő migránsok száma idén májusban tízéves csúcsra emelkedett.

Őrizetbe vett közép-amerikai migránsokat készülnek elszállítani a hatóságok a mexikói Veracruz városban 2019. június 27-én. A mexikói rendvédelmi szervek már közel 22 ezer tagja segíti a Mexikói Bevándorlási Intézet (Inami) határvédelmi munkáját az Egyesült Államokba irányuló migránshullám feltartóztatásában. MTI/AP/Félix Márquez

Az amerikai nyomásra vállalt lépések egyikeként a mexikói kormány júniusban fegyveres rendőrök ezreit telepítette déli és északi határainak térségébe, hogy szigorítsa a határok ellenőrzését.

A mexikói külügyminisztérium egy kedden közzétett jelentése szerint már júniusban 30 százalékkal, mintegy 100 ezerre csökkent az Egyesült Államok déli határán őrizetbe vett migránsok száma, szemben a májusi 144 ezres adattal, beleértve ezekbe a hivatalos határátlépő pontokon jelentkező, de elutasított embereket is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Hszinhua/Reuters/dpa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »