Tárgyalóasztalhoz ülnek a szudáni felek

A szudáni ellenzék szerdán beleegyezett az országot jelenleg irányító átmeneti katonai tanáccsal (TMC) folytatott tárgyalások folytatásába, amelyek azt követően szakadtak meg, hogy a hadsereg egy hónapja a biztonsági erők erőszakkal felszámolták a tüntetők táborát a hadsereg főhadiszállásával szemben Kartúmban.

A polgári kormányzást követelő tüntetéseket vezető Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) egyik vezetője, Mohamed Nádzsi al-Aszam az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy a tüntetőket képviselő Szabadság és Változás Erői (DFCF) úgy döntöttek, hogy közvetlen tárgyalásokba bocsátkoznak a juntával a nézeteltérések megvitatása céljából.

Az EFE ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy az ellenzéki csoportokat tömörítő platform elfogadta Etiópia és az Afrikai Unió (AU) közös javaslatát egy olyan szuverén tanács létrehozásáról, amelynek elnöki tisztségét felváltva töltenék be civilek és katonák.

Samsz ed-Dín Kabbasi, a TMC szóvivője az állami rádió által ismertetett nyilatkozatokban üdvözölte a tárgyalóasztalhoz való visszatérést célzó felhívást. A hadsereg hetek óta szorgalmazta a tárgyalások folytatását.

A TMC és az ellenzék közötti tárgyalások június elején omlottak össze, az után, hogy a biztonsági erők erőszakkal felszámolták a tüntetők táborát a hadsereg főhadiszállásával szemben Kartúmban. A tüntetések szervezői szerint a rajtaütésben több mint 100 ember vesztette életét. Az ellenzék, bár korábban többször elutasította az egyeztetések folytatását, elfogadta Etiópia és az AU közvetítését.

A tiltakozók április 6-án – öt nappal Omar el-Besír volt elnök megbuktatása előtt – táboroztak le a hadsereg főhadiszállásával szemben. Azóta követelték, hogy a hadsereg a lehető leghamarabb adja át az ország irányítását egy civil kormányzatnak. Öt hét után azonban megrekedtek a tárgyalások a TMC és a DFCF között, főleg azzal kapcsolatban, hogy a három évre tervezett átmeneti időszakban katonák vagy civilek irányítsák-e elsősorban az országot.

Az etióp közvetítő, Mahmud Dirir és Mohamed Haszan Labat, az AU küldötte kedden azt mondta: a TMC és a DFCF még soha nem voltak ilyen közel ahhoz, hogy megállapodást érjenek el.

Forrás: MTI / EFE

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »