Mexikó mindent megtesz az illegális bevándorlás megfékezéséért

Mexikó csaknem 15 ezer rendőrt és katonát küldött az Egyesült Államokkal közös határához az illegális bevándorlás megfékezése céljából Washingtonnal kötött megállapodás részeként – közölte hétfőn Luis Crescencio Sandoval mexikói védelmi miniszter.

Az Andrés Manuel López Obrador mexikói elnökkel közös sajtótájékoztatóján Sandoval elmondta: a különböző egységek immáron mintegy 21 500 tagja segíti a Mexikói Bevándorlási Intézet (Inami) munkáját a határokon. Mexikó a hétvégén erősítette meg az Egyesült Államokkal közös határát, ennek részleteit hétfőn ismertette Sandoval.

A latin-amerikai ország és az USA június 7-én kötött megállapodást az illegális migráció megfékezéséről, ennek részeként Mexikó a Nemzeti Gárda hatezer katonáját telepíti a guatemalai határra a közép-amerikai államok felől érkező migrációs hullám feltartóztatására. Az EFE spanyol hírügynökség hétfői jelentése szerint azonban a déli határhoz küldött rendőrök és katonák száma ennél is több, eléri a 6500-at. Ezen a szakaszon naponta ezrek mennek át Mexikóba, hogy azután onnan megpróbáljanak az Egyesült Államokba jutni.

Hidalgo, 2019. június 5.
Délről érkező migránsok ellenőrzésére kirendelt mexikói katonák a Chiapas állambeli Hidalgo városnál levő guatemalai határátkelőnél 2019. június 4-én.
MTI/AP/Marco Ugarte

Az Egyesült Államokkal kötött egyezség elejét vette annak, hogy az Egyesült Államok június 10-étől bevezesse a Donald Trump amerikai elnök által kilátásba helyezett vámokat. E terv szerint a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedett volna, egészen 25 százalékra.

Csak májusban 140 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel az Egyesült Államok déli határán, köztük 57 ezer fiatalkorút. Tizenhárom éve nem volt arra példa, hogy ennyien érkeztek egy hónap alatt az említett határhoz.

Forrás: MTI/AFP/APA/EFE

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »