Harmadszor is sikeresen fellőtték a SpaceX óriásrakétáját

A SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat harmadszor bocsátotta fel sikeresen Falcon Heavy névre kerseztelt óriásrakétáját a floridai Kennedy Űrközpontból.

A három Falcon 9 hordozórakéta bázisán épített, 27 hajtóműves Falcon Heavy – amely 64 tonnás teherbírásával jelenleg a világ legerősebb működő hordozórakétája – ezúttal 3,7 tonna hasznos terhet vitt az űrbe: 24 űreszközt, kísérleti műholdakat, űrlaboratóriumokat és a NASA által kifejlesztett rendkívül pontos – kilencmillió év alatt csupán egy másodperc eltérést mutató – atomórát állít három különböző Föld körüli pályára. Emellett 152 ember hamvait tartalmazó fémkapszulákat szór ki az űrbe. Ez a művelet várhatóan mintegy hat órát vesz igénybe.

Az űrmissziót az amerikai védelmi minisztérium megbízásából indították, s ez volt az Elon Musk által alapított vállalat első katonai megrendelése.

A Falcon Heavy két oldalsó, többször felhasználható gyorsítórakétája – amelyekkel egyszer már Föld körüli pályára állítottak műholdakat – rendben landolt Cape Canaveralon. A középső rakétának az Atlanti-óceánon horgonyzó, 90 méter hosszú, 50 méter széles platformon kellett volna landolnia, de ütközött vele, felrobbant, majd a tengerbe esett. Ugyanígy végződött a Falcon Heavy első, február eleji, kísérleti felbocsátása, amikor hasznos teherként egy Tesla Roadster típus gépkocsit bocsátottak fel az űrbe.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A mostani volt a SpaceX eddigi legnehezebb missziója, tekintettel arra, hogy három különböző orbitális pályára kellett állítania űreszközöket. Elon Musk már előre jelezte, hogy nem lesz egyszerű feladat a középső gyorsítófokozat visszatérése, és meg is hiúsulhat a landolás.

A SpaceX azt tervezi, hogy évente kétezer, összességében pedig néhány év alatt 12 ezer műholdat bocsát fel a világűrbe az egyelőre csak az Egyesült Államokban engedélyezett Starlink projekthez. A SpaceX-et vezető Elon Musk jelezte: még az idén, de legkésőbb jövőre elkezdi a globális „űrinternet” népszerűsítését, amely hihetetlenül felgyorsítaná a jelenleg átlagosnak számító, másodpercenkénti 5,6 megabites adatforgalmat.

Musk szerint szolgáltatásával másodpercenként 1 gigabitre nőhet a sebesség, ami megfelel a majdani 5G mobilhálózat követelményeinek, ráadásul a Starlink által kínált internetszolgáltatás jóval olcsóbb lesz a mostaninál, és hozzáférhető lesz a jelenleg nem lefedett, távoli térségekben is. A vállalkozó arra számít, hogy a műholdalapú internet cégének egyik fontos bevételi forrásává, és újabb terveinek, például a Mars-program pénzügyi motorjává válik. „Úgy gondoljuk, hogy ez egy fontos állomás a marsi önfenntartó város és a holdbázis felé vezető úton” – mutatott rá Musk.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »