Ukrajna felfüggeszti munkáját az Európa Tanácsban

Ukrajna felfüggeszti munkáját az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében, tiltakozásképpen az ellen, hogy Oroszország visszakapta öt éve megvont szavazati jogát a szervezetben – jelentette be az ukrán delegáció vezetője kedden Strasbourgban.

„Az ukrán küldöttség úgy döntött, hogy az orosz küldöttség jogainak felfüggesztésével kapcsolatos kérdéseken kívül beszünteti munkáját a parlamenti közgyűlésben” – írta Volodimir Arjev a Facebookon. Egyúttal arról is beszámolt, hogy a kijevi törvényhozást a téma sürgős megvitatására, az új ukrán elnököt és a külügyminisztert pedig álláspontjuk egyértelmű kifejezésére kérik.

Volodimir Zelenszkij új ukrán államfő csalódottságának adott hangot kedden a történtekkel kapcsolatban, és elmondta, hogy megpróbálta az ügyben országa mellé állítani Angela Merkel német kancellárt és Emmanuel Macron francia elnököt. „Kár, hogy európai partnereink nem hallgattak meg bennünket, és így jártak el” – emelte ki.

A heves viták után keddre virradóra megszületett döntés megteremtette annak az alapját, hogy Oroszország a 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet tagja maradhasson. A határozatot, amely gyakorlatilag feloldja az orosz delegáció ellen 2014-ben hozott szankciókat, 118:62 arányban fogadták el.

Oroszország újra szavazhat az Európa Tanácsban

Oroszország 2016-ban függesztette fel munkáját a PACE-ben, két évvel azután, hogy küldöttségét a Krím elcsatolása nyomán megfosztották szavazati jogától.  Az orosz delegáció 2017 óta nem fizet tagdíjat, és Moszkva a közgyűlésekre sem küldi el a törvényhozói akkreditáláshoz szükséges iratokat. A szervezet szabályai szerint viszont kizárhatják azt az országot, amely két éven át nem tett eleget tagdíj-fizetési kötelezettségének.

Május elején Moszkva a konfliktus miatt meglebegtette azt a lehetőséget is, hogy kilép az Európa Tanácsból, és felmondja az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »