Az idős dél-koreaiak új élete: a YouTube és a kifutók világa

A hatalmas szakállal és őszülő, hullámos hajjal büszkélkedő, 65 éves Kim Chil-doo magabiztosan gyakorolja a kifutón való mozgást a nála évtizedekkel fiatalabb és nem mellesleg nádszálvékony modellek között. Karizmatikus debütálásával a Seoul Fashion Week-en a férfi tavaly Dél-Korea első szenior modelljévé avanzsált, valóra váltva ezáltal élete álmát.

“Fiatal koromban ezt akartam volna csinálni, de feladtam az álmom, hogy pénzt keressek. Aztán úgy gondoltam, miért ne vághatnék bele most? És valóban, örülök, hogy megtettem. A modellkedés jó mulatság” – magyarázza Kim mosolyogva a Reuters hírügynökség riporterének, majd legyint: “Szenior? Ez csak egy címke.”

Dél-Koreában, ahol rohamos ütemben öregszik a társadalom, manapság sok idős ember akar nem mindennapi karriert csinálni. Az öregek – Kim sikereit látva – tömegével jelentkeznek modelliskolákba, míg mások YouTube-sztári babérokra törnek, vagy épp koreai nyelvre tanítják a külföldi K-pop rajongókat.

A tendencia új reményt adott az időseknek, akik közül sokan rosszul fizető, kékgalléros munkákat vállalnak a nyugdíjba vonulás után (a magas iskolai végzettséget nem igénylő munkakörökre használjuk ezt a kifejezést, azaz a betanított munkára vagy a segédmunkára). A dél-koreai baby boomerek közel fele ugyanis szegénységben él – a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagjai közül ez a legmagasabb arány.

Az 59 éves You Sung-lae – szintén Kim sikerén felbuzdulva – néhány hete modell-tanfolyamra jár. Gyerekkori álma volt, hogy színésznő legyen, a divat pedig szintén régóta érdekli. “Úgy érzem, a modellkedés révén újraélhetem az ifjúságomat, amit nem élvezhettem ki, mivel nagyon fiatalon mentem férjhez és szültem gyereket” – fogalmaz.

A Kim Chil-doo-ról készített egyik divatfotó. Forrás: Instagram

Növekvő idős-piac

Lim Sung-min, aki Kimet is képviseli, és egyébként maga is modell volt korábban, azt mondja: ügynöksége arra törekszik, hogy megerősítse a szenior modellek létjogosultságát, célja pedig, hogy ellássa a gyorsan növekvő idősipart.

Bár sok idős polgár magányosan és szegénységben él, a baby boomerek egyúttal jelentős vásárlóerőt is jelentenek, amit a háztulajdon, a megtakarítások és a szociális védelem erősítenek.

A KHIDI (Korea Health Industry Development Institute) szerint a dél-koreai idősek piaca körülbelül ötszörösére nőtt 2002 és 2010 között, és továbbra is gyorsan gyarapszik. Az ország legnagyobb áruházláncát üzemeltető Lotte szerint az értékesítésük a 60-as éveikben járó vásárlók körében átlagosan 12 százalékkal nőtt 2013 és 2018 között – szemben az összes korosztályban mért 2,5 százalékkal.

“Az idős vásárlók jelentős szereplőkké váltak, különösen a divat ágazatban, mivel – miután évtizedekig a családjukra összpontosítottak – most végre saját magukra költhetnek” – magyarázza a Lotte szóvivője.

Az OECD előrejelzése szerint a társadalom rohamos elöregedése miatt 2050-re minden 100 15-64 év közöttire 71 65 éves vagy annál idősebb ember jut az országban – ez az arány 2014-ben még 17,3 volt. Dél-Korea ezáltal (Japán és Spanyolország után) a harmadik legöregebb nemzet lesz a gazdag országok körében.

“Túl tehetségesek, hogy otthon maradjanak”

Néhány cég és helyi önkormányzat arra törekszik, hogy kihasználja az idősebb nemzedék kiaknázatlan potenciálját, és ezáltal nekik is segítsen új fejezetet kezdeni az életben.

Cho Yong-min a Princeton Egyetem közpolitika-tudományi hallgatója volt, amikor 2014-ben megszervezett egy kis nyelvi csereprogramot nyugdíjas dél-koreai szakemberek és külföldiek számára. Az idős önkéntesek toborzásával kezdte, majd Skype-on keresztül összekötötte őket a Princeton és a Yale koreai nyelvet tanuló diákjaival.

“Megannyi társadalmi és karrier-tapasztalattal egyszerűen túl tehetségesek, hogy ne hasznosítsuk a tudásukat” – mondja Cho, aki egyébként nemrég diplomázott.

A piac sokkal ígéretesebbnek bizonyult a vártnál: vonzza a diákokat, a koreai-amerikaiakat és a K-pop zenekarok és énekesek világszerte növekvő rajongótáborát. A kezdeményezés annyira kinőtte magát, hogy 2017-ben Cho ráépített egy startup vállalkozást, ami a SAY (Seniors and Youth) nevet kapta, és amelynek jelenleg több mint 50 aktív oktatója és 500 fizető diákja van.

“Kényelmetlenül éreztem magam, amikor megkérdeztem a barátaimat, hogy ők hogyan töltik a napjaikat, mert erre az volt a válasz, hogy ‘mi mást csinálnánk, mint hogy elmegyünk sétálni vagy kirándulni?’ A feladatunk nehéz, mert végtelen energiát igényel, de örülök, hogy segítséget nyújthatok az országhatáron túl élőknek” – magyarázza a 69 éves Lee Kye, aki 2014 óta dolgozik együtt Cho-val.

“Életem legszebb időszaka”

A nemzetközi közösségekhez való csatlakozás szintén jövedelmezőnek bizonyult, mégpedig a hagyományosabb trendeket követő idős munkavállalók körében.

Egy kis, hegyvidéken fekvő városban, Yeongju-ban a 66 éves kovács, Seok Noh-ki már be akarta zárni a boltot, amikor tavaly év végén – egy igen eredményes YouTube-os promociós kampányt követően – az emberek elkezdték tömegével vásárolni az általa készített homi-kat (hagyományos koreai kézi eke) az Amazonon és az eBay-en. A kézzel készített szerszám mára a 10 legjobbra értékelt kertészeti eszköz egyike az Amazonon, és nagy sikert aratott azon gazdák körében, akik értékálló gyomláló eszközöket keresnek.

“Amikor azt mondták, Amazon, először azt hittem, hogy az esőerdőről és a TV-ben látott folyóról beszélnek” – mondja a férfi nevetve.

Az általa készített eszközök értékesítése mára megháromszorozódott, az export emelkedett, így munkavállalókat is fel kellett vennie. Közülük néhányan nyugdíjasok, mint ő maga, néhányan pedig fiatalok, akik egy nap átvehetik majd az üzletet.

“14 éves korom óta kovácsként dolgozom, de ez a mostani életem legszebb időszaka” – teszi még hozzá Seok.

Sok még a munka

Szakértők szerint az ilyen esetek biztatóak, ugyanakkor a szociális védelmet is javítani kell, hogy lépést tudjanak tartani az elöregedés sebességével, beleértve a fenntartható fogyasztást és termelést célzó politikákat, amelyek garantálhatják a megfelelő jövedelemszintet az idősek számára.

“A dél-koreai társadalom sokkal gyorsabban öregszik, mint bármely más OECD-ország népessége, és ha nem találjuk ki villámgyorsan, hogy hogyan kezeljük a problémát, akkor ez kockázatot jelenthet a jövő nemzedékek számára” – mondta Lee Sam-sik, a szöuli Hanyang Egyetem politikatudománnyal foglalkozó professzora.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »