Venezuelában látták leszállni az orosz légierő egyik gépét

Az orosz légierő egyik repülőgépe hétfőn leszállt a venezuelai főváros, Caracas melletti Maiquetía nemzetközi repülőtéren – jelentette a Reuters hírügynökség egy szemtanúra és a repülőgépek mozgását figyelő egyik honlapra hivatkozva.

A hírügynökségnek nyilatkozó szemtanú szerint a Maiquetía repülőtéren az RA-86496 lajstromjelű Iljusin 62-es gép szállt le. A járatok mozgását figyelő Flightradar24 nevű portál szerint a lajstromszám az orosz légierő egyik gépéé, és megegyezik annak az orosz repülőnek a lajstromszámával, amely márciusban már leszállt Venezuelában egy másik, ugyancsak orosz géppel együtt.

Márciusban az orosz légierő két gépe érkezett Venezuelába, fedélzetükön orosz biztonsági tisztségviselőkkel és száz katonával. Washington emiatt azt vetette Moszkva szemére, hogy felelőtlenül kiélezi a helyzetet a válsággal küszködő dél-amerikai országban.

Donald Trump amerikai elnök akkor felszólította Oroszországot, hogy vonja ki összes katonáját Venezuelából. Az orosz külügyminisztérium azt felelte, hogy a repülőgépek mindössze olyan szakértőket szállítottak, akik fegyvereladásról szóló szerződések ügyében érkeztek Venezuelába.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A dél-amerikai országot súlyos gazdasági, társadalmi és politikai válság sújtja. A belpolitikai válság januárban mélyült el, miután Juan Guaidó ellenzéki vezető az alkotmányra hivatkozva Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát a hivatalban lévő venezuelai államfő, Nicolás Maduro elleni egyik tüntetésen.

Noha Guaidót mintegy ötven ország elismerte Venezuela ideiglenes elnökének – köztük elsők között az Egyesült Államok -, más országok, például Oroszország továbbra is Madurót tartják a latin-amerikai ország törvényes vezetőjének, és a Venezuelában jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is mellette áll.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »