Úgy tűnik, az orosz katonák maradnak Venezuelában

Az orosz katonák Venezuelába vezénylése teljes mértékben összhangban áll a dél-amerikai ország törvényes kormánya és Oroszország megállapodásával – jelentette ki Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója újságíróknak csütörtökön Biskekben.

“Minden a törvényes (venezuelai) kormánnyal való normális együttműködés alapján történik” – nyilatkozott a tisztségviselő. Usakov arra reagált, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán felszólította Oroszországot: vonja ki csapatait Venezuelából. Trump arra figyelmeztetett, hogy minden lehetőség nyitva áll e cél elérése érdekében.

Az orosz elnöki tanácsadó Marija Zaharova orosz külügyi szóvivőt idézve azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok csak nyugodtan teljesítse a Szíriában vállalt kötelezettségeit, a venezuelai orosz katonai jelenlét miatt pedig ne aggódjon.

Maga Zaharova csütörtöki moszkvai sajtóértekezletén azt feszegette, hogy milyen jogi alapon követeli Washington az orosz katonák távozását? Megismételte, hogy Moszkva és Caracas között érvényes szerződés van a haditechnikai együttműködésről, s leszögezte, hogy az orosz katonák addig maradnak Venezuelában, ameddig csak erre a dél-amerikai ország kormányának szüksége van.

José Rafael Torrealba Pérez, Venezuela moszkvai katonai attaséja csütörtökön az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy az orosz katonák a kétoldalú haditechnikai megállapodás megbeszélésére érkeztek hazájába, nem pedig azért, hogy hadműveletekben vegyenek részt. Kijelentette, hogy Caracas kész újabb katonai megállapodást kötni Moszkvával.

Korábbi közlések szerint szombaton két orosz repülőgép, egy An-124-es és egy Il-62-es szállt le Caracasban, fedélzetén mintegy száz orosz katonával és 35 tonnányi szállítmánnyal. Sajtóértesülések szerint az orosz szakértők egyebek között a venezuelai áramszünet informatikai okait igyekeznek elhárítani.

Oroszország katonákat küldött Venezuelába

Oroszország továbbra is Venezuela egyik legjobb barátja

Az orosz külügyi szóvivő egyébként azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy a káoszt és az állam széthullását provokálja Venezuelában, aminek “nem lehet győztese”. Felhívta a figyelmet arra, hogy nemrégiben megköttetett egy amerikai-holland megállapodás, amelynek értelmében Washington igénybe veheti a karibi Curacao szigetet a Venezuelába küldendő humanitárius szállítmányokhoz.

Zaharova értelmezése szerint ezzel – mivel a megállapodás értelmében a szállítóeszközök katonaiak is lehetnek – Hollandia szabad kezet adott az amerikai vezetésnek ahhoz, hogy “volt gyarmatát humanitárius jelszavakkal takarózva hídfőállásként használja fel a Venezuela belügyeibe való agresszív beavatkozáshoz”. Beszámolt arról is, hogy nemrégiben újabb, gyógyszereket is tartalmazó orosz humanitárius segély érkezett Caracasba, az ENSZ vonatkozó határozatai és a venezuelai kormány kérése alapján.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

A magyar GDP is nagy pofont kapott tavaly

2020 III. negyedévéhez viszonyítva 1,4 százalékkal nőtt, 2019 IV. negyedévéhez mérve viszont 4,1 százalékkal csökkent a magyar gazdaság szezonálisan és naptárhatással kiigazított teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás 51,1%-kal esett vissza.

Read More »