Trump közvetlenül Irán legfőbb vezetőire vetett ki szankciókat

Donald Trump amerikai elnök hétfőn újságírók jelenlétében írta alá azokat az újabb Irán elleni pénzügyi szankciókat, amelyek az iszlám köztársaság legfőbb vallási vezetőjét és több további vezetőt érintenek, többek között az iráni Forradalmi Gárda nyolc parancsnokát is.

Az Irán legfőbb vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah és munkatársai elleni szankciók értelmében sem ő, sem vezető munkatársai nem férhetnek hozzá nemzetközi pénzügyi eszközökhöz, köztük segélyekhez sem.

Az amerikai elnök a rendelet aláírásakor leszögezte, hogy – mint fogalmazott – “mi békés nemzet vagyunk, nem akarunk háborút Iránnal, nem akarunk háborút senkivel”. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Washington továbbra is folytatja a nyomásgyakorlást Teheránra. Az újabb szankciókat keménynek minősítve úgy fogalmazott: “úgy gondolom, mi eddig többször is nagyon visszafogtuk magunkat, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben is így teszünk”.

Az intézkedéseket “erőteljes és arányos válasznak” nevezte Irán eddigi, általa provokatívnak tartott cselekedeteire. “Addig folytatjuk a nyomásgyakorlást, amíg a rezsim fel nem hagy veszélyes tevékenységével és törekvéseivel, beleértve az atomfegyverek és a ballisztikus rakéták kifejlesztését, az urándúsítás felgyorsítását, a terrorizmus támogatását, külföldi konfliktusok szítását, valamint az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel szembeni ellenséges cselekedeteket” – mondta Trump az újságíróknak.

“A szankciókat mindenképpen, a drón lelövésétől függetlenül is bevezettük volna” – fűzte hozzá. Később Steve Mnuchin pénzügyminiszter azt közölte, hogy az új szankciók egy része már “napok óta működik”. Mnuchin Mike Pence alelnökkel együtt jelen volt az elnöki rendelet aláírásakor.

A szankciók részleteit és az érintettek neveit az aláírás után a pénzügyminiszter ismertette a Fehér Ház sajtóközpontjában. Elöljáróban leszögezte, hogy az elnöki rendelettel több millió dollár értékű iráni vagyont zárolnak, majd felsorolta azok neveit, akiket a rendelet érint. Köztük van az iráni Forradalmi Gárda nyolc parancsnoka is. A pénzügyi tárca által később kiadott közlemény szerint ezek a parancsnokok felügyelik a Forradalmi Gárda “kártékony cselekedeteit a térségben, a provokatív ballisztikus rakétaprogramot, illetve a kereskedelmi hajók szabotálását nemzetközi vizeken”, továbbá ők a felelősek a “destabilizáló jelenlétért Szíriában”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Donald Trump még a szankciók aláírása előtt hétfőn egy sor Twitter-bejegyzést szentelt Iránnak és az Irán körül kialakult feszültségnek. Egyik bejegyzésében ismételten leszögezte, hogy Iránnak “nem lehet atomfegyvere” és “nem támogathatja a terrorizmust”.

Egy másik bejegyzésben arra hívta fel a figyelmet, hogy az Öböl-térség hajózási útvonalainak védelme nem elsődleges fontosságú az amerikai kormány számára. “Arra sincs szükségünk, hogy a térségben legyünk, hiszen a világ első számú energiatermelőjévé váltunk” – írta, majd más olajimportáló országokat szólított fel arra, hogy tegyenek meg mindent a Hormuzi-szorosban történő hajózás biztonságáért, megemlítve Kínát és Japánt, amelyek az olajimportjuk elsöprő többségét a szoroson keresztül szállítják. Ezeknek az országoknak szerinte “meg kel védeniük a saját hajóikat”.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek