Oroszország katonákat küldött Venezuelába

Az orosz légierő két repülőgépe érkezett szombaton a venezuelai fővárosba, Caracasba, fedélzetén az orosz védelmi tárca egy magas rangú tisztviselőjével és csaknem száz katonával – értesült a Reuters.

A Reuters hírügynökség a Flightradar24 repülőjáratokat nyomon követő honlapra hivatkozva azt közölte: pénteken két repülő hagyott el egy orosz katonai légi támaszpontot. Egy másik honlap, az Adsbexchange adatai szerint egy harmadik repülő pedig vasárnap indult Caracasba.

Javier Mayorca venezuelai riporter Twitter-bejegyzésére hivatkozva a Reuters azt írta, hogy az első, IL-62 típusú utasszállító repülőn Vaszilij Tonkoskurov vezérezredes, az orosz szárazföldi erők vezérkari főnöke utazott. A másik, AN-124 típusú teherszállító gép pedig 35 tonna rakománnyal ért földet Venezuelában. Az egyelőre nem világos, hogy a rakomány mit tartalmaz.

A szombaton landolt két repülő a Cskalovszkij légi támaszpontról szállt fel, útközben pedig megálltak Szíriában. Az illetékes orosz hatóságok nem válaszoltak a Reuters megkeresésére.

Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök szerdán közölte: Oroszország a jövő héten gyógyszersegélyt küld a dél-amerikai országnak. Azt nem részletezte, hogy Moszkva milyen úton küldi a segélyt, de hozzátette: februárban 300 tonna orosz humanitárius segély érkezett.

Tavaly decemberben két, atomfegyverek hordozására is alkalmas Tu-160-as hadászati bombázó szállt le a latin-amerikai országban, hogy bekapcsolódjon az akkor tartott orosz-venezuelai hadgyakorlatba. A Reuters szerint ez az erődemonstráció azt a célt szolgálta, hogy Moszkva kifejezésre juttassa elkötelezettségét a Maduro-rezsim mellett.

A hírügynökség januárban orosz forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a Kremlhez közeli, Szíriában és Délkelet-Ukrajnában is aktív Wagner orosz zsoldoshadsereg több száz tagja érkezett charter járatokkal Venezuelába, hogy megerősítsék Maduro védelmét.

Jurij Boriszov hadiiparért felelős orosz miniszterelnök-helyettes akkor cáfolta a Reuters értesüléseit, és kijelentette: nincsenek orosz katonák Venezuelában.

Megfigyelők szerint Oroszország dollármilliárdokkal érdekelt a Maduro-rendszerben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/EFE

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »