Az USA-nak nem tetszik az oroszok jelenléte Venezuelában

Az Egyesült Államok szükség esetén kész a katonai beavatkozásra Venezuelában, hogy véget vessen a felfordulásnak – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdai televíziós interjújában.

“Lehetséges a katonai beavatkozás. Ha erre lesz szükség, az Egyesült Államok megteszi” – mondta a tárcavezető a Fox Business Network műsorában. Pompeo ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Washington a békés hatalomátadást részesítené előnyben a latin-amerikai országban.

Donald Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton szerint Pompeo a nap folyamán orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval készül telefonon egyeztetni a venezuelai válság miatt Moszkva és Washington között kialakult feszültségekről. Bolton nem részletezte, hogy az Egyesült Államok mennyit tud a venezuelai elnök terveit illető orosz beavatkozásról, de leszögezte, Oroszország ténykedése nem kívánatos.

“Ez a mi féltekénk” – hangoztatta az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a Fehér Ház előtt összesereglett újságíróknak.

“Ez nem az a hely, ahol az oroszok beavatkozhatnak. Ez hiba a részükről, és nem fogja a kapcsolatok javulását szolgálni” – fűzte hozzá Bolton.

Az amerikai külügyminiszter kedd este a CNN hírtelevíziónak adott interjújában azt állította: Nicolás Maduro venezuelai elnök aznap készen állt arra, hogy elhagyja az országot és Kubába meneküljön, de Moszkva maradásra bírta.

Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője kongresszusi meghallgatásán kijelentette: az Egyesült Államok hadserege az információgyűjtésre összpontosít. “Meglátásunk szerint a helyzet kissé zavaros Maduro és Guaido között” – mondta Dunford.

“Minden tőlünk telhetőt megteszünk az információgyűjtés érdekében, hogy világos képet kaphassunk a venezuelai történésekről, és felkészülhessünk az elnök támogatására, ha többet kívánna az amerikai hadseregtől” – tette hozzá Dunford, de nem pontosította, hogy mi lehet ez a “több”.

  • Lavrov is reagált
Az amerikai külügyminiszter időközben orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval folytatott telefonbeszélgetést, amelyben az orosz tárcavezető megengedhetetlennek nevezte Washington beavatkozását Venezuela belügyeibe, ahol az ellenzék – mint mondta – hatalomátvételi kísérletet hajtott végre.

“A figyelem középpontjába a venezuelai helyzet került, ahol az előző nap az ellenzék az Egyesült Államok nyilvánvaló támogatásával megpróbálta átvenni a hatalmat. Az orosz fél hangsúlyozta, hogy Washington beavatkozása egy szuverén ország belügyeibe, akárcsak a vezetése elleni fenyegetések a nemzetközi jog kirívó megsértésének számítanak” – olvasható a moszkvai külügyminisztérium állásfoglalásában. Lavrov egyben figyelmeztette Pompeót, hogy Washington további “agresszív lépései” Venezuelában komoly következményekkel járhatnak.

Juan Guaidó ellenzéki vezető kedden felhívást intézett a hadsereg tagjaihoz, hogy segítsenek eltávolítani a hatalomból Nicolás Maduro elnököt, ám a jelek arra mutatnak, hogy felszólítása nem talált követőkre. A venezuelai elnök és Vladimir Padrino védelmi miniszter kedden este közösen jelent meg a többségében a kormány finanszírozta Telesur televízióban, és Maduro bejelentette, hogy a hadsereg továbbra is mellette áll. Az elnök közölte: államcsínykísérletet hiúsítottak meg.

  • Előzmények:

Kathryn Wheelbarger, az amerikai védelmi tárca nemzetközi biztonság ügyeiért felelős ügyvivő államtitkára a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának kérdésére válaszolva igyekezett kisebb jelentőséget tulajdonítani a Nicolás Maduro venezuelai elnök megbuktatását célzó esetleges katonai beavatkozással kapcsolatos terveknek. Mint mondta, az amerikai hadsereg nem kapott utasítást háborús előkészületekre.

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Csődvédelmet kért a CSA

Csődvédelmet kért a CSA cseh légitársaság a pénteken publikált közleménye szerint. A cég a honlapján megjelent közleményben jelentette be, hogy a prágai cégbíróságon fizetésképtelenné válás miatt csődöt jelentett, mivel lejárt az állami hitelgarancia.

Read More »