Ismét forr a hangulat Venezuelában

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke ideiglenes államfőnek nevezte ki magát szerdán. Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök a lépést államcsínynek minősítette, majd – miután az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Guaidót – közölte: országa megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat az USA-val.

Hírügynökségi jelentések szerint Guaidó önmagát eskette fel az elnöki tisztségre a szerdai, Maduro-ellenes tüntetésen. Jelképes eskütételében fogadalmat tett egy átmeneti kormány vezetésére és a szabad választások megtartására. Közölte, hogy a kockázatos lépést azért tette meg, mert meggyőződése: ez az egyetlen útja annak, hogy megmentsék Venezuelát „a diktatúrától” és helyreállítsák az alkotmányos rendet.

Donald Trump amerikai elnök röviddel a házelnök bejelentése után közleményben közölte: az Egyesült Államok elismeri Guaidót Venezuela ideiglenes államfőjeként. Hozzátette, hogy országa latba veti minden gazdasági és diplomáciai erejét, hogy elősegítse a demokrácia helyreállítását Venezuelában. Trump egyúttal arra bátorított más nyugati országokat, hogy Washingtonhoz hasonlóan cselekedjenek.

Az USA-hoz hasonlóan Kanada, illetve a latin-amerikai országok többsége – Mexikó és Bolívia kivételével – is jelezte, hogy elismeri az ellenzéki politikust átmeneti elnökként, és támogatni fogja őt a demokrácia helyreállításában Venezuelában.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nem sokkal később felszólította a venezuelai hadsereget és a biztonsági erőket, hogy támogassák a demokráciát, és védelmezzék Venezuela állampolgárait. Ugyanakkor figyelmeztette Madurót, hogy álljon félre „egy legitim vezető javára, aki a venezuelai emberek akaratát képviseli”. Hozzátette: „amint felállítja átmeneti kormányát, Guaidó élvezni fogja az Egyesült Államok támogatását”.

  • Előzmények
Szerdán százezrek vonultak utcára Venezuela több nagyvárosában, hogy követeljék Nicolás Maduro államfő lemondását és az ellenzéki többségű parlament elnökének államfővé történő kinevezését. A tüntetéseket Marcos Pérez Jiménez egykori venezuelai diktátor 1958-as megbuktatásának 61. évfordulóján tartották. A Twitterre feltöltött fényképek és videófelvételek szerint Caracas egyik sugárútját teljesen ellepte a tiltakozó emberfolyam, és más nagyvárosokban is emberek végeláthatatlan tömege vonult utcára.

Maduro puccsot emleget

A caracasi elnöki palotánál összegyűlt támogatóihoz szólva Maduro a szocializmus védelmére szólított fel, és a tömegnek címezve szavait azt mondta: „itt senki sem adja meg magát”. Hozzátette, hogy Venezuelának joga van ahhoz, hogy szuverén ország legyen. Felszólította a hadsereget, hogy őrizze meg egységét és a fegyelmet.

A 2013 óta hatalmon lévő Maduro azzal vádolta Donald Trump amerikai elnököt, hogy államcsínnyel az ő érdekeit szolgáló bábkormányt akar hatalomra juttatni Venezuelában. Bejelentette, hogy Venezuela megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, és 72 órát ad az amerikai diplomatáknak, hogy elhagyják az országot.

Az elnöki beszéddel nagyjából egy időben Vladimir Padrino védelmi miniszter bejelentette, hogy a hadsereg nem ismeri el Juan Guaidót ideiglenes elnöknek. A tárcavezető Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy a fegyveres erők semmilyen elnököt nem ismernek el, aki törvénytelenül önmagát jelölte a tisztségre vagy idegen érdekek hatására lett rákényszerítve az országra. „A fegyveres erők oltalmazzák az alkotmányt, és szavatolják az ország nemzeti szuverenitását” – szögezte le.

Az USA nem fogadja el diplomatái kiutasítását

Washington nem fogadja el diplomatái kiutasítását Nicolás Maduro venezuelai elnöktől – közölte szerdán este kiadott közleményében az amerikai külügyminiszter. „Az Egyesült Államoknak diplomáciai kapcsolatai vannak Venezuelával és kapcsolatainkat Juan Guaidó ideiglenes államfő kormánya révén fenn kívánjuk tartani” – fogalmazott Mike Pompeo. Hozzáfűzte, hogy Guaidó maradásra kérte a caracasi amerikai nagykövetséget.

Az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: „az Egyesült Államok nem ismeri el a Maduro-rezsimet Venezuela kormányaként. Ennek megfelelően úgy gondoljuk, hogy a volt elnöknek nincs meg a törvényes hatalma a diplomáciai kapcsolatok megszakításához”.

„Az Egyesült Államok meghozza majd a megfelelő szankciókat mindenki ellen, aki felelőssé tehető külképviseletünk és személyzete biztonságának veszélybe sodrásáért” – hangsúlyozta az amerikai tárcavezető.

  • Miben más Juan Guaidó?
Guaidó néhány hét leforgása alatt a latin-amerikai állam megosztott és meggyengült ellenzékének új arca lett, újjászervezve a Maduróval szembeni ellenállást.

A 35 éves politikus nemrég még teljesen ismeretlennek számított Venezuelában, január elején azonban házelnökké választotta a caracasi törvényhozás, ezáltal pedig szinte egy éjszaka leforgása alatt a szocialista elnök addigi legnépszerűbb bírálóinak, Leopoldo Lópeznek, és Freddy Guevarának az örökébe lépett.

„Guaidó új arc” – mondta az IHS Markit tanácsadó cég egyik szakértője, aki szerint a házelnököt a mérsékelt politikai erők konszenzusteremtő képessége miatt becsülik, míg a radikális ellenzékiek tiszteletét is kivívta azzal, hogy egykor részt vett a Chávez elleni tüntetéseken. Külföldön is jelentős támogatói vannak: Luis Almagro, az Amerikai Államok Szervezetének főtitkára már Venezuela átmeneti elnökeként említette, továbbá Donald Trump amerikai elnök és Jair Bolsonaro brazil államfő is kiállt mellette.

Az EU kész segíteni a demokrácia és a jogállamiság helyreállításában

Azonnali hatállyal meg kell kezdeni a szabad és hiteles választásokhoz vezető politikai folyamatot a belpolitikai válságba süllyedt Venezuelában – szólított fel szerdán az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Federica Mogherini leszögezte, hogy az EU teljes mértékben támogatja a demokratikusan megválasztott parlamentet, amelynek hatáskörét helyre kell állítani és tiszteletben kell tartani.

„A mai napon a venezuelai nép határozottan demokráciát követelt, valamint annak a lehetőségét, hogy szabadon dönthessenek a sorsukról. Ezeket a hangokat nem lehet figyelmen kívül hagyni” – hangsúlyozta közleményében a főképviselő. Hozzátette: az Európai Unió és tagállamai továbbra is készek segítséget nyújtani a demokrácia és a jogállamiság venezuelai helyreállításában.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke eközben azt írta a Twitteren, hogy Európa remélhetőleg egységesen támogatni fogja a demokratikus erőket. „Nicolás Maduro hivatalban lévő elnökkel ellentétben a parlament, és benne Juan Guaidó demokratikus felhatalmazással bír a lakosság részéről” – közölte.

Moszkva továbbra is Maduro pártján áll

A venezuelai események megmutatják azt, hogy ténylegesen hogyan viszonyul a Nyugat a nemzetközi joghoz – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, aki szerint a Nyugat kézi vezérléssel hajt végre hatalomváltást a latin-amerikai országban.

Zaharova a Facebook-oldalára tett ki bejegyzést a venezuelai válságról: „A venezuelai események példáján jól látszik, hogy a haladó nyugati közösség ténylegesen hogyan viszonyul a nemzetközi joghoz, a szuverenitáshoz és a más országok belső ügyeibe való beavatkozáshoz, kézi vezérléssel cserélve le ott a hatalmat” – írta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »