Az USA felderítő drónokat ad el több szövetségesének

Az Egyesült Államok felderítő drónokat ad el azon szövetségeseinek, amelyek jogot formálnak a Dél-kínai-tenger valamely részére, és emiatt konfliktusban állnak a csaknem az egész tengert magának követelő Kínával – jelentette hétfőn este Washingtonból a Reuters hírügynökség.

Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, hogy a Boeing cég által gyártott, összesen 34 ScanEagle típusú drónt ad el Malajziának, Indonéziának, a Fülöp-szigeteknek és Vietnamnak, 47 millió dollár összértékben. Az ár tartalmazza az alkatrész-utánpótlást, a kiszolgáló berendezéseket, szerszámokat, a műszaki támogatást és a kiképzést is. A Pentagon közlése szerint az ügyletek 2022 márciusában fejeződnek be.

Patrick Shanahan ügyvezető védelmi miniszter a napokban Szingapúrban tartózkodott, és részt vett a Shangri-La Párbeszéd elnevezésű, ázsiai védelmi miniszteri tanácskozáson, amelynek fő témája az Egyesült Államok és Kína között az ázsiai befolyásért folyó harc volt. A konferencián felszólalva Shanahan felszólította Kínát, hogy hagyjon fel szomszédai „szuverenitásának rombolásával”.

Az USA egyebek mellett azt veti Peking szemére, hogy katonai létesítményeket hozott létre és katonákat telepített vitatott hovatartozású szigetekre a Dél-kínai-tengeren.

„Az Egyesült Államok nem keresi a konfliktusokat, de tudjuk, hogy a legjobb módszer egy háború megnyerésére, ha megvan hozzá a képességünk” – jelentette ki a Pentagon vezetője, majd hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem fogja eltűrni Kína viselkedését, amellyel szerinte destabilizálja a térséget.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek