Kína tovább építgeti fegyverarzenálját a Dél-kínai-tengeren

Kína új katonai létesítményeket épített fel a Dél-Kínai-tengeren lévő szigeteken, állítja egy amerikai agytröszt csapat. Ez további feszültséget okozhat Washingtonnal, amely már többször figyelmeztette Pekinget, a kulcsfontosságú vízi útvonal militarizálása miatt.

Az Ázsiai Tengerészeti Átláthatósági Kezdeményezés (AMTI) állítása szerint a legújabb műholdképeken jól látszanak a rakétamenedékek, valamint a radar- és kommunikációs eszközök a Spratly-szigetek bizonyos részein.

Az Egyesült Államok többször figyelmeztette a Kínát a mesterséges szigeteken felépített katonai létesítmények miatt, és aggodalmát fejezi ki, hogy ezáltal korlátozzák a szabad mozgást a Dél-Kínai-tengeren, amely egyébként fontos kereskedelmi útvonal. Kína ugyanakkor nemcsak a militarizációt, hanem a mesterséges szigetek létét is tagadja.

A Pentagon nemrég kiadott, éves jelentése szerint Kína azt fontolgatja, hogy kiterjeszti globális katonai jelenlétét, valamint meglepő gyorsasággal modernizálja fegyverzetét. Hiperszonikus rakétákat, irányított energiát kibocsátó fegyvereket, világűrbe telepített fegyverrendszereket fejleszt. Hadereje modernizálásához többféle eszközt vesz igénybe, „külföldi katonai titkok megszerzésétől számítástechnikai bűnözésen át bizalmas anyagokhoz hozzáférő, kínai nemzetiségű magánemberek felhasználásig.” Tovább a teljes cikkre

„Kína jelentős gazdasági és kereskedelmi hatalom, és gyümölcsöző kapcsolatokat szeretnénk vele, de nem engedhetjük meg, hogy gazdasági hatalmával megvásárolja a más problémák megoldása alóli kibúvót, legyen szó a Dél-kínai-tenger szigeteinek militarizálásáról vagy az észak-koreai nukleáris és ballisztikusrakéta-programokat illető kudarcáról” – fogalmazta meg véleményét az ügyben nemrég Rex Tillerson amerikai külügyminiszter.

Februárban a Reuters arról számolt be, hogy Kína már majdnem befejezte a hosszú távú levegő-felszín rakétákat elhelyezésére szánt épületszerkezeteket.

Most a Mischief Reef-re telepítettek egy hatalmas antennarendszert, ami feltételezhetően növeli Peking képességét a környezet megfigyelésére, hozzátéve, hogy emiatt leginkább Fülöp-szigeteknek kell aggódnia, mivel közel van egy olyan területhez, melyre Manila is igényt tart. Továbbá nemrégiben egy hatalmas kupolát telepítettek a Fiery Cross-ra, egy másik pedig építés alatt áll. Ezek egy jelentős kommunikációs- vagy radarrendszert jeleznek, mondta az AMTI. További két kupola épül a Mischief Reef-nél.

A mesterséges szigetek mostani, további felfegyverzése nem lesz jó hatással az amúgy is gyenge lábakon álló amerikai-kínai kapcsolatokra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »