Vietnam is kezd begurulni a kínai fegyverkezés miatt a Dél-kínai-tengeren

Vietnam felszólította Kínát, hogy szállítson el minden katonai felszerelést a dél-kínai-tengeri Paracel-szigetekről, és szüntessen be az e területtel kapcsolatos mindenfajta egyoldalú lépést – közölte pénteken Le Thi Thu Hang, a vietnami külügyminisztérium kommunikációs igazgatója.

A magas rangú diplomata a CNN hírtelevízió azon riportjára reagált, amely szerint műholdak által készített felvételek elemzéséből kiderült, hogy kínai légvédelmi rendszereket telepítettek a Paracel-szigetek Woody nevű tagjára.

“A kínai rakétavédelmi rendszerek telepítése Hoang Sára (a Paracel-szigetek vietnami neve) Vietnam e területek felett gyakorolt szuverenitásának súlyos megsértése. Az ilyen kínai lépések veszélyeztetik a keleti-(dél-kínai)-tengeri béke, stabilitás és együttműködés fenntartását, valamint a hajózás és a légiközlekedés szabadságát a Keleti-tenger térségében” – közölte a vietnami külügyi vezető.

Le Thi Thu Hang szerint Vietnam azt követeli Kínától, hogy haladéktalanul vonja ki a Paracel-szigetekről a rakétavédelmi rendszereket, és a jövőben tartózkodjon az ilyen és ehhez hasonló lépésektől. A diplomata hozzátette: Vietnam ismételten hangsúlyozta a Paracel- és a szomszédos Spratly-szigetek hovatartozásával kapcsolatos álláspontját. Eszerint Hanoinak “elegendő történelmi bizonyítéka és jogi alapja van az e szigetek feletti szuverenitáshoz”.

Kína a Dél-kínai-tenger nagy részét sajátjának tartja, de a tenger egyes részeire a térség öt másik országa – Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnam – is igényt tart, s közülük több ellenőriz kisebb-nagyobb szigetecskéket és sziklaszirteket. A vitatott hovatartozású szigetek értékét stratégiai elhelyezkedésükön túl – itt keresztezik egymást az indiai- és csendes óceáni tengeri útvonalak, amelyeken évi ötezer milliárd dollár értékű kereskedelmi forgalom halad át – az is növeli, hogy szakértői vélemények szerint a talpazatuk kőolajban és ásványi nyersanyagokban igen gazdag, ezek kitermelését pedig a szigeteket maguknak követelő országok mindegyike szeretné megkezdeni.

Az Egyesült Államok többször figyelmeztette a Kínát a mesterséges szigeteken felépített katonai létesítmények miatt, és aggodalmát fejezi ki, hogy ezáltal korlátozzák a szabad mozgást a Dél-Kínai-tengeren. Kína ugyanakkor nemcsak a militarizációt, hanem a mesterséges szigetek létét is tagadja.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »