Az USA felderítő drónokat ad el több szövetségesének

Az Egyesült Államok felderítő drónokat ad el azon szövetségeseinek, amelyek jogot formálnak a Dél-kínai-tenger valamely részére, és emiatt konfliktusban állnak a csaknem az egész tengert magának követelő Kínával – jelentette hétfőn este Washingtonból a Reuters hírügynökség.

Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, hogy a Boeing cég által gyártott, összesen 34 ScanEagle típusú drónt ad el Malajziának, Indonéziának, a Fülöp-szigeteknek és Vietnamnak, 47 millió dollár összértékben. Az ár tartalmazza az alkatrész-utánpótlást, a kiszolgáló berendezéseket, szerszámokat, a műszaki támogatást és a kiképzést is. A Pentagon közlése szerint az ügyletek 2022 márciusában fejeződnek be.

Patrick Shanahan ügyvezető védelmi miniszter a napokban Szingapúrban tartózkodott, és részt vett a Shangri-La Párbeszéd elnevezésű, ázsiai védelmi miniszteri tanácskozáson, amelynek fő témája az Egyesült Államok és Kína között az ázsiai befolyásért folyó harc volt. A konferencián felszólalva Shanahan felszólította Kínát, hogy hagyjon fel szomszédai “szuverenitásának rombolásával”.

Az USA egyebek mellett azt veti Peking szemére, hogy katonai létesítményeket hozott létre és katonákat telepített vitatott hovatartozású szigetekre a Dél-kínai-tengeren.

“Az Egyesült Államok nem keresi a konfliktusokat, de tudjuk, hogy a legjobb módszer egy háború megnyerésére, ha megvan hozzá a képességünk” – jelentette ki a Pentagon vezetője, majd hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem fogja eltűrni Kína viselkedését, amellyel szerinte destabilizálja a térséget.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »