Diákok tízezrei tüntettek Brazíliában

Több száz egyetem és középiskola tanárai és diákjai tüntettek szerdán az „oktatás védelmében”, miután Jair Bolsonaro elnök kormánya jelentős csökkentéseket jelentett be a szövetségi egyetemek költségvetésében.

Médiaértesülések szerint a 27 brazíliai állam közül 17-ben és több nagyvárosban, így Sao Paulóban, Brazíliavárosban, Rio de Janeiróban és Belo Horizontéban a reggeli órákban kezdődött megmozdulás keretében szüneteltek az órák az érintett intézményekben.

Abraham Weintraub, az új technokrata oktatási miniszter a minap jelentette be, hogy 30 százalékkal megkurtítják a szövetségi egyetemeknek nyújtott támogatásokat, ami nagy felháborodást váltott ki az amúgy is forráshiányosnak tartott ágazatban. Az egyetemi rektorok rámutattak, hogy a költségvetési megszorítások veszélybe sodorják az egyetemek működését. A mester- és doktorképzési ösztöndíjak brutális leállítása pedig csak olajat öntött a tűzre.

A brazil Diákok Nemzeti Szövetsége, a legnagyobb diákszakszervezet bejelentette, hogy minden államban tiltakozni fognak az oktatási költségek lefaragása ellen. A mozgalom elérte a magánintézményeket is, a Rio de Janeiró-i Pápai Egyetem a múlt héten döntött amellett, hogy „felfüggeszti a tevékenységét”, és részt vesz az oktatók és diákok tüntetésein.

Rio de Janeiro, 2019. május 16.
Diákok tüntetnek Jair Bolsonaro brazil elnök kormánya és az oktatást érintő megszorítások ellen Rio de Janeiróban 2019. május 15-én. A kormány a tervek szerint harminc százalékkal csökkentené az egyetemeknek nyújtott állami támogatást.
MTI/EPA/EFE/Fernando Bizerra Jr.

Arthur Caser, a Rio de Janeiró-i Pedro II egyetem történelemprofesszora az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a kilátásba helyezett 30 százalékos támogatáscsökkentés a neves intézménynél 13 ezer diákot érint, és kétségét fejezte ki, hogy az egyetem az év végén még működőképes lesz egyáltalán. Mint mondta, a kormány „az elfojtás és az elhallgattatás logikáját” követi. „Olyan oktatást segít elő, amelyben az állampolgárok szófogadóak, nem bírálnak és passzívak.”

Adison Filho, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem 25 éves geológus doktorandusz hallgatója elmondta, hogy az ösztöndíj nélkül, amely amúgy sem volt túl magas – havi 1500 reál (mintegy 109 ezer forint), és amely az utazást, a lakhatást és a kongresszusokon való részvételt fedezte – „most semmit sem csinálhat”.

Leandro Téofiló Junior, a Sao Pauló-i Szövetségi ABC Egyetem 23 éves biológia kutatója, aki korábban 800 reál ösztöndíjat kapott, elmondta, hogy az intézkedés miatt veszélybe került a kutatása, amelyet a mellrák immunterápiás kezeléséről folytat.

„Az állami egyetemek költségvetésének megkurtításával minden területen – nem csak a természettudományok terén, de az egészségügy, a gyógyszertan és a humán tudományok területén is – elveszítjük a kutatási lehetőségeinket” – panaszolta a kutató.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »