Németország felfüggesztette iraki misszióját, a NATO egyelőre még marad

A német hadsereg (Bundeswehr) felfüggesztette iraki kiképző műveletét a térségbeli feszültségek miatt – jelentették be szerdán Berlinben. Nem sokkal később Hollandia is hasonló döntést hozott. A NATO, Franciaország és Csehország azonban úgy döntött, nem függeszti fel katonai kiképző misszióját.

A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció kötelékében végzett munkát a hét elején, a partnerekkel együttműködve függesztették fel. A döntést elővigyázatosságból hozták meg, nincsenek konkrét értesülések arról, hogy támadás készülne a Bundeswehr Irakban dolgozó tagjai ellen. Az óvintézkedést a helyzettől függően, akár már a következő napokban visszavonhatják.

Jelenleg 160 német katona állomásozik a közel-keleti országban, 60-an a főváros, Bagdad térségében egy támaszponton, 100-an pedig az ország északi részén a kurdisztáni autonóm régióban. Az iraki véderő fejlesztését szolgáló kiképző küldetés felfüggesztése a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyelőre nem hagyják el szállásukat – mondta el a kormányszóvivői tájékoztatón Jens Flosdorff, a szövetségi védelmi minisztérium szóvivője.

Maria Adebahr, a külügyminisztérium szóvivője hozzátette: a bagdadi német nagykövetség munkatársainak számát nem csökkentették, és nincsenek a biztonsági helyzet változására utaló értesüléseik. A szomszédos Irán fővárosában, Teheránban működő német nagykövetségen is a megszokott rendben dolgoznak.

Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő aláhúzta: a berlini vezetés nagy aggodalommal tapasztalja a térségbeli feszültség növekedését, és a békés megoldások felé mutató valamennyi kezdeményezést üdvözli.

A német hadsereg egyik oktatója (b) egy kurd katonával gyakorlatozik a Bnaslawa edzőtáborban Erbílben 2016. március 09-én (újra kiadva 2019. május 15-én). EPA/AHMED JALIL

Hollandia követte a németek példáját

Az ANP holland hírügynökség szerint a holland kormány szintén biztonsági kockázatokra hivatkozva döntött a katonai támogató misszió felfüggesztéséről. A holland hadsereg katonái más államokkal együttműködve az észak-iraki Erbílben segítenek az iraki kurd csapatok kiképzésében.

„A misszió felfüggesztéséről szóló döntést a nemzetközi koalíció parancsnoksága hozta meg biztonsági fenyegetések miatt” – közölte a holland védelmi minisztérium anélkül, hogy részletezte volna a kockázatok mibenlétét. A tárca ugyanakkor hozzátette: egyelőre nem fontolgatják a misszió befejezését.

A De Telegraaf című legnagyobb holland napilap úgy tudja, a királyság mintegy ötven katonája teljesít szolgálatot a kurdisztáni autonóm régióban, illetve egy kisebb csoport Bagdadban segíti a parancsnoki kar kiképzését.

A Bundeswehr és a holland hadsereg iraki kiképző műveletének felfüggesztését nem sokkal azután jelentették be, hogy az amerikai külügyminisztérium Irak elhagyására utasította nem nélkülözhetetlen alkalmazottait. A tárca közleménye szerint Washingtonnak csak „korlátozott képessége van arra, hogy vészhelyzeti szolgáltatásokat nyújtson az Irakban lévő amerikai állampolgároknak”.

A franciák, a csehek és a NATO folytatják a kiképzést

A Reuters hírügynökség a francia védelmi minisztérium köreiből úgy értesült, hogy Franciaország nem csatlakozott a német és holland döntéshez. „Jelenleg még nincs változás a francia kötelezettségvállalást illetően” – mondta egy névtelenséget kérő francia tisztségviselő a kiképző műveletre utalva. Franciaország háromszáz fős katonai kontingenst tart Irakban.

Csehország nem tervezi katonai kontingensének visszahívását Irakból – jelentette be szerdán Jan Pejsek, a cseh védelmi minisztérium szóvivője. „A cseh katonák Irakban maradnak dacára a kiéleződött helyzetnek. Folytatni fogják feladataik teljesítését. A biztonsági helyzet romlásával összefüggésben meghoztunk minden szükséges intézkedést. Szükség esetén viszont készen állunk reagálni (bármely eshetőségre)” – hangsúlyozta Pejsek.

A NATO egyelőre folytatja iraki kiképző műveletét a térségbeli feszültségek ellenére, ugyanakkor folyamatosan elemzi a helyzet alakulását – tudatta a katonai szövetség egyik szóvivője szerdán. Rámutatott, hogy minden újabb tevékenység vagy csapatmozgatás előtt értékelik a potenciális veszélyeket, a jövőbeli döntések pedig nagyban függenek a misszióban részt vevő tagállamok szerepvállalásától.

Az amerikai, a német és holland döntések hátterében az Egyesült Államok és Irán közti feszültség fokozódása áll, ami nyugtalanságot okoz az egész régióban.

Irán hivatalosan is felmondta az atomalku egyes részeit

Az USA nehézbombázókat küldött Katarba

Egyre feszültebb Irán és az USA kapcsolata

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »