Trójai faló lehet Trump EU felé intézett fenyegetése

Donald Trump amerikai elnök következő kereskedelmi csatája nagy valószínűséggel a már jóval korábban beígért, az Európai Unió járműiparát sújtó védővámok kivetése lesz. Azonban nem ez lehet a Fehér Ház végső célja – állítja egy szakértő. David Hauner, a Bank of America Merrill Lynch egyik vezető szakértője szerint ugyanis a lépés “trójai falónak” bizonyulhat egy nagyobb, mezőgazdaságot érintő egyezmény kapcsán.

Most, hogy Trump kivetette a 25 százalékos pótvámot a mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai termékre, minden szem a potenciálisan kialakulóban lévő, az USA és az EU közti kereskedelmi háborúra irányul. Az elnök már régóta azzal fenyegetőzik, hogy horribilis vámtarifát ró ki az Európai Unióból származó gépjármű-importra. A behozatali vámokat azonban mindeddig nem vezették be – Trumpnak elméletileg május 18-áig kell meghoznia az ezzel kapcsolatos döntést.

Hauner szerint azonban a Fehér Ház előtt nehéz út áll. “Úgy gondoljuk, hogy az Egyesült Államok kísérletet fog tenni arra, hogy valamilyen engedményt csikarjon ki Európától. Ez nagyon nehéz lesz, különösen akkor, ha Trump ténylegesen tárgyalást kezdeményez a mezőgazdaságról” – magyarázta a CNBC-nek adott interjúban.

“Néhányan azt mondják, hogy az autóipari védővámok trójai falónak bizonyulhatnak, amelyek arra szolgálnak, hogy az Egyesült Államok megkezdhesse a mezőgazdasággal kapcsolatos megbeszéléseket, mert ez az, ahol az USA és az EU valójában nagy üzletet köthetne. A mezőgazdaság és Európa ugyanis politikailag rendkívül érzékeny az amerikai behozatal engedélyezésének kérdésében” – fejtette ki.

Trump számára a farmerek kulcsfontosságú politikai szavazóbázist jelentenek. Mivel ők a Kínával folytatott kereskedelmi vita legnagyobb kárvallottjai -, az amerikai gazdák jogosan kételkednek, ez viszont potenciálisan aggodalomra ad okot az elnök számára a 2020-as újraválasztását illetően. Bár Trump éppen kedden ígérte meg Twitter-bejegyzésben az amerikai farmerek megsegítését, és azt mondta, hogy a gazdák a későbbiekben a kereskedelmi háború “legnagyobb haszonélvezői között lesznek”, ezek egyelőre csak üres szavak.

Az amerikai kormányzat tavaly júliusban 12 milliárd dolláros segítséget adott a farmereknek, és bár Trump a keddi bejegyzéseiben nem említett konkrét összegeket, gazdasági főtanácsadója, Larry Kudlow az egyik vasárnapi televíziós interjújában ismét 12 milliárdos segítséget helyezett kilátásba.

Az európai autók kapcsán belengetett fenyegetése óta Trump (közel egy évvel ezelőtt) találkozott Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, amikor is megállapodásra jutottak a kereskedelmi viták rendezéséről. A találkozó óta azonban érdemi előrelépés nem történt, noha az uniós tagállamok kormányai nemrégiben jóváhagyták a felek közötti kereskedelmi tárgyalások megkezdését.

Hauner szerint még mindig van esély megállapodásra az autóipari importvámokat illetően, azonban hozzátette, hogy ha ténylegesen a mezőgazdaságról szól az egész, akkor a kimenetel teljességgel kiszámíthatatlan.

“Európa valójában itt járulékos veszteség, mivel nincs elég belföldi növekedése. Tényleg rendkívüli mértékben függ a kereskedelemtől, és ez valójában az Achilles-sarka” – tette hozzá.

2018-ban az EU-ból származó mezőgazdasági termékek exportja az Egyesült Államokba 23,9 milliárd dollár volt, míg az EU-ba irányuló amerikai mezőgazdasági termékek kivitele 13,5 milliárd dollárt tett ki. Az EU-országokból származó autóimport értéke 56,4 milliárd dollár volt.

Összességében az USA áruforgalmi kereskedelmi hiánya az EU-országokkal 169,3 milliárd dollár volt 2018-ban, ami 11,8 százalékos növekedést jelent 2017-hez képest.

Az európai autókra kivetett bárminemű amerikai tarifa a német járműipart érintené különösen érzékenyen: ha a washingtoni kormány betartja fenyegetéseit, az Egyesült Államokba irányuló német autóexport hosszabb távon a felére csökkenhet.

Megfelezheti az USA német autóbehozatalát az új importvám

Kemény válaszra számíthat az USA, ha elrendeli az autóipari védővámokat

Sanghaj, 2019. április 15.
Az Audi standja a 18. Sanghaji Nemzetközi Autóipari Kiállítás megnyitója előtt egy nappal, 2019. április 15-én.
MTI/EPA/Vu Hong

Forrás: CNBC / Kitekintő / MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »