Katasztrofális helyzetbe kerülhet az amerikai mezőgazdaság

A kínai-amerikai kereskedelmi háború eszkalálódása félelemmel tölti el az amerikai gazdákat, miután Peking a napokban bejelentette, hogy 25 százalékos importvámot vet ki mintegy 50 milliárd dollár értékű amerikai árura, köztük számos mezőgazdasági termékre.

Az érintett mezőgazdasági cikkek közé tartozik a szójabab, a kukorica, a marhahús, a dohány, a pamut, valamint a narancslé is. A kínai kereskedelmi minisztérium azonban nemcsak az USA mezőgazdaságát célozta meg: a 106 amerikai terméket tartalmazó listán vegyi anyagok mellett gépjárművek, valamint 15 és 45 tonna közötti önsúlyú repülőgépek is szerepelnek. Kína arra válaszul jelentette be a lépést, hogy az Egyesült Államok közzétette az importvám 25 százalékra történő megemelésére kijelölt termékek listáját, szintén 50 milliárd dollár értékben.

„Az egész csatározás nagyon frusztráló, mert a mezőgazdaság régóta csak egy gyalog a kereskedelmi háborúkban” – fogalmazott Mark Kenney iowai szójababtermelő. „Aggódom, mert Kína hatalmas piac a számunkra” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok évente körülbelül 14 milliárd dollár értékben exportál szójababot Kínába, ami nagyjából a teljes amerikai szójabab-export felét teszi ki. Az összes, Kínába irányuló amerikai mezőgazdasági export 20 milliárd dollárra rúg évente.

Közeleg a katasztrófa

„A szójababot, a búzát, a kukoricát és a pamutot érintik az intézkedések – így lényegében minden fontos mezőgazdasági terméket – és ehhez még hozzájönnek a már korábban hatályba léptetett büntetővámok a sertéshúsra és a cirokra” – mondta Wendong Zhang, az Iowa Állami Egyetem közgazdász professzora. „Ha ezek az importvámok néhány hónap múlva valósággá válnak, az katasztrofális helyzetbe hozza az amerikai mezőgazdaságot” – tette hozzá.

Kína tervezett vámtarifái ráadásul a lehető legrosszabbkor fenyegetnek, ugyanis az amerikai gazdák már évek óta küszködnek az alacsony termésárak miatt. Februárban az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium közölte, hogy a 2018-as nettó mezőgazdasági jövedelem várhatóan a 2006 óta mért legalacsonyabb szintre esik.

A Kínával folytatott agrárkereskedelem oroszlánrészét a szójabab adja, amelyet azokban a középnyugati gazdaságokban termesztenek, ahol Donald Trump elnök erős támogatást élvezett a 2016-os elnökválasztás során.

„A kínaiak nagyon okosak. Tudták, hogy kiket kell megcélozni: Trump támogatói bázisának a szívét. Biztos vagyok benne, hogy a Fehér Ház aznap reggel, mikor kiderült Kína lépése, több tucat hívást kapott a szójababtermelőktől” – mondta el a CNBC-nek Keith Bliss, a Cuttone & Co. brókercég kereskedője.

Egy jövedelmező piac elvesztése

Nyilvánvaló, hogy egyes mezőgazdasági termelők támogatják Trump stratégiáját, hogy Kínát felelősségre vonja kereskedelmi kérdésekben – mégpedig nemzetbiztonsági aggodalmakra hivatkozva –, ugyanakkor azonban erősen nyugtalankodnak a lépéssel járó, nem várt következmények miatt. Továbbá nem tudni, hogy ez mennyire lesz rossz hatással a növekvő középosztállyal rendelkező, egyre jövedelmezőbb kínai piachoz való hozzáférésre.

Ezzel egyidejűleg a vámháború kirobbanása olyan helyzetet teremt, amelyben a globális mezőgazdasági eladók – például az Európai Unió és Dél-Amerika – elhappolhatják az Egyesült Államoktól a kulcsfontosságú mezőgazdasági termékek Kínának történő értékesítését.

Még nem veszett ügy

Azért nincs még minden veszve, ugyanis a Fehér Háznak bőven van ideje átgondolni a terveket, lévén az 1300 kínai termékre történő, 25 százalékos pótvám kivetése egyelőre még csak javaslat formájában létezik. Mostantól számítva 30 napos véleményezési időszak áll rendelkezésre az érintettek számára, ami után az elnöknek további 180 napja lesz eldönteni, hogy életbe léptesse-e az intézkedéseket.

„Lehetőség van a tárgyalások megkezdésére. A fejük fölött lebegő bárd bizonyosan ösztönözni fogja az autógyártókat, a szójababtermelőket és a Boeinget, hogy menjenek Washingtonba, és addig beszéljenek a politikai döntéshozóknak, amíg meg nem oldják a helyzetet” – fejtette ki Dan Ikenson, a Cato Institute szakpolitikai tanulmányi igazgatója.

Trump tovább fenyegetőzik

Donald Trump további védővámok kivetésével fenyegette meg Kínát, mégpedig újabb 100 milliárd dollárt érő importárura. A Fehér Ház csütörtöki, a késő esti órákban kiadott közleménye szerint az elnök elrendelte, hogy kormányzata állítsa össze azoknak a kínai árucikkeknek a listáját, amelyekre a pótlólagos védővámokat kivetik.

A közleményben az elnök élesen bírálta a korábbi amerikai védővámok kivetésére adott kínai válaszlépéseket: „Ahelyett, hogy változtatott volna a korábbi helytelen hozzáállásán, Kína úgy döntött, hogy ártani akar farmereinknek és termelőinknek” – hangoztatta. Hozzátette, hogy utasítást adott az agrárminiszternek, hogy dolgozzon ki az amerikai farmereket és az amerikai mezőgazdaság érdekeit védő tervet.

Elemzők szerint ez arra utal, hogy Washington hosszú távú kereskedelmi harcra készül Pekinggel.

Kína élesen bírálta az exportjára kivetni tervezett amerikai vámemelés keretösszegének növelését és ellenintézkedéseket helyezett kilátásba, hangsúlyozva, hogy nem riad vissza a kereskedelmi háború következményeitől.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / MTI / Kitekintő

Friss hírek