Megállapodással folytatódik a politikai átmenet Szudánban

Megállapodás született az ellenzéki csoportokkal az átmeneti kormányzótestület felépítésével és az átmeneti időszakban működő irányítási rendszerrel kapcsolatban – jelentette be hétfőn Samsz ed-Dín Kabbasi, a szudáni átmeneti katonai tanács (TMC) szóvivője. Hasonlóan nyilatkozott az AFP francia hírügynökségnek az ellenzékiek egyik szóvivője, Taha Oszmán Iszhak. „A mai találkozón megállapodtunk az (átmeneti) testületek felépítéséről és hatásköreiről” – mondta.

A katonai-civil hatalmi egyensúly és az átmenet hossza kulcsfontosságú kérdésnek számít a TMC és a tüntető, valamint ellenzéki csoportok közötti tárgyalásokon azóta, hogy a hadsereg április 11-én elmozdította a hatalomból a Szudánt csaknem 30 éven át irányító Omar el-Besír volt elnököt. Mind a katonai, mind a civil szóvivő elmondása szerint kedden fognak egyeztetni ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban.

Eközben a szudáni ügyészség megvádolta Besírt azzal, hogy köze volt az uralma ellen tüntetők meggyilkolásához a december óta tartó megmozdulásokon, és vádat emelt ellene amiatt is, hogy a tiltakozók meggyilkolására uszított – jelentette hétfőn a SUNA szudáni állami hírügynökség. Azt egyelőre nem tudni, hogy a volt vezető milyen büntetésre számíthat. Tüntetésszervezők szerint a biztonsági erők hozzávetőleg 100 embert gyilkoltak meg a Besír megbuktatásához vezető tiltakozások négy hónapja alatt.

A katonai tanács közölte, hogy Besírt az országban állítják bíróság elé, és nem adják ki őt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak, amely korábban a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt vádat emelt és elfogatóparancsot is kiadott a politikus ellen. Besírt az április 11-én történt megbuktatását követően néhány nappal tartóztatták le a szudáni fővárosban, Kartúmban.

Kartúm, 2019. május 2.
A demokratikus átmenet levezénylésére is polgári kormányzást követelnek szudáni tüntetők a hadsereg kartúmi főparancsnoksága előtt 2019. május 2-án. Szudánban a hadsereg átvette a hatalmat április 11-én, amikor leváltotta és letartóztatta a 30 éve hatalmon lévő Omar Haszan Ahmed el-Besír elnököt.
MTI/AP/Szalih Basír

Szudánt az átmeneti katonai tanács irányítja Besír megbuktatása óta. A tanács azt ígérte, hogy két éven belül választásokat írnak ki. Csakhogy a tüntetéshullám Besír április 11-i eltávolítása óta sem csillapodott, mert a tiltakozók azt követelik, hogy a hadsereg azonnal adja át a hatalmat egy civil kormányzatnak.

A tüntetéseket vezető Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) felhívására hétfőn tüntetők özönlötték el Kartúm utcáit, akik a különböző hírügynökségi jelentések szerint utakat zártak le – egyebek között égő faágakkal és gumiabroncsokkal. Az SPA közlése szerint az útlezárásokat válaszul szánták arra, hogy a TMC késik a hatalomátadással a civilek számára. Szemtanúk elmondása szerint a rendőrök és katonák könnygázzal és gumibottal válaszoltak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/AP/dpa/Reuters

Friss hírek