Civil ellenkormány felállításáról döntött a szudáni ellenzék

Civil ellenkormányt, átmeneti tanácsot állít fel Szudánban a kormányellenes tüntetéseket szervező Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) nevű betiltott mozgalom – jelentették be pénteken Kartúmban.

A szervezet tudatta, hogy az „átmeneti elnöki tanács” összetételét vasárnap jelentik majd be, és azt követelik, hogy az ország irányítását átvevő hadsereg adja át a hatalmat a civil testületnek.

„Azt követeljük, hogy a civil tanács, amelyben a hadsereg képviselői is helyet kapnak, váltsa fel a katonai tanácsot” – közölte az AFP francia hírügynökséggel Ahmed ar-Rabia, az SPA egyik vezetője.

Kartúm, 2019. április 13.
A demokratikus átmenet levezénylésére is polgári kormányt követelnek tüntetők a hadsereg kartúmi főparancsnoksága előtt 2019. április 13-án. Szudánban a hadsereg átvette a hatalmat április 11-én, amikor leváltotta és letartóztatta a 30 éve hatalmon lévő Omar Haszan Ahmed el-Besir elnököt.
MTI/AP

A hadsereg április 11-én eltávolította a hatalomból az országot 30 éven át irányító Omar el-Besír elnököt, és átvette az irányítást az országban. A katonaság azt ígéri, hogy legfeljebb két évig vezeti az országot, és az átmeneti időszak végén választásokat tartanak. A Besír ellen hónapokon át tiltakozó tömegek viszont azt akarják, hogy a hadsereg haladéktalanul mondjon le a hatalomról, és civil kormányzat vegye át az ország irányítását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/AP

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »