Békés úton rendezné viszonyát a nép és a hadsereg Szudánban

Tárgyalásos úton tervezi rendezi nézeteltéréseit a szudáni átmeneti katonai tanács és az ellenzék – erről állapodtak meg a felek szerdán késő este.

Samsz-Eddin Kabbasi, a tanács szóvivője nyilatkozatában arról számolt be, hogy közös bizottságot alakítanak a bizonytalan kérdések megvitatására. Részletekkel nem szolgált.

A Nyilatkozat a Szabadságról és a Változásokról elnevezésű ellenzéki szervezet szóvivője azt mondta, hogy a katonai tanácsnál tapasztalt kedvező álláspont alapján egyeztek bele a találkozóba.

A döntés csupán néhány nappal azt követően született, hogy az ellenzéki csoportok megvádolták a hadsereget, hogy nem veszi komolyan a tiltakozók követelését, hogy adják át a hatalmat egy civil kormánynak. Ezzel egy időben a fővárosban zajló tüntetések folytatására szólítottak fel.

Kartúm, 2019. április 24.
Szudáni kisfiú sétál el egy tüntetőket ábrázoló falfestmény előtt Kartúmban 2019. április 23-án. A szudáni tiltakozók folytatják tüntetéseiket polgár kormány felállítását követelve, mert szerintük a katonai vezetés nem gondolja komolyan a hatalom átadását. Szudánban a hadsereg átvette a hatalmat április 11-én, amikor leváltotta és letartóztatta a 30 éve hatalmon lévő Omar Haszan Ahmed el-Besír elnököt.
MTI/EPA

Kartúmban több ezer tüntető napok óta ülősztrájkot tart a védelmi minisztérium épülete előtt azt követelve, hogy a katonák adják át a hatalmat. A megmozdulások szervezői a tárgyalások idejére egyelőre elhalasztják annak bejelentését, hogy ők kikkel képzelik el az ország irányítását. A tiltakozók egyszer már felfüggesztették a párbeszédet a hadsereggel, azt állítva, hogy képviselőik túl közel álltak az országot korábban irányító, majd elmozdított Omar el-Besírhez. Szerdán azonban a katonai tanács három tagja lemondott tisztségéről.

A Szudáni Szakmai Szövetség, amely a megmozdulások élharcosa volt, csütörtökre hatalmas tüntetést tervezett. A szövetség egy vezető tagja, Ahmed Rabi azt mondta, hogy egyelőre a hadsereggel folytatott tárgyalásokra összpontosítanak.

A katonai tanács azután vette át a hatalmat Szudánban, hogy az országot 30 éven át irányító Besírt április 11-én a hadsereg eltávolította az ország éléről. Besír távozását december óta követelték tiltakozók az országszerte zajló megmozdulásokon. A tüntetéshullám azonban az elnök eltávolítása óta sem csillapodott, mert a tiltakozók azt követelik, hogy a hadsereg adja át a hatalmat civil kormányzatnak.

Az országot jelenleg egy úgynevezett átmeneti katonai tanács irányítja, élén Abdel Fattah al-Burhánival. A tanács azt ígérte, hogy két éven belül választásokat írnak ki.

Civil ellenkormány felállításáról döntött a szudáni ellenzék

A hadsereg hatalma is kezd megingani az arab országokban

Folytatódik a hatalmi átrendeződés Szudánban

Forrás: MTI/dpa/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »