A legfelsőbb szinten tárgyaltak a Renault-Nissan szövetségről

Emmanuel Macron francia államfő és Abe Sindzó japán miniszterelnök kedden megerősítette, hogy továbbra is „ragaszkodnak” a Renault francia és a Nissan japán járműgyártók között húsz éve létrejött szövetséghez, amely meggyengülni látszott a Nissan volt elnök-vezérigazgatója, a Tokióban őrizetbe vett Carlos Ghosn adócsalási botránya miatt.

A két ország vezetőjének megbeszélését és munkaebédjét követően a francia elnöki hivatal által kiadott nyilatkozat szerint a francia elnök és a japán miniszterelnök a két ország közti „különleges partnerség” gazdasági és katonai együttműködését méltatta.

Emmanuel Macron és Abe Sindzó „megerősítették, hogy ragaszkodnak a Renault-Nissan szövetséghez, amely a közelmúltban ünnepelte húsz éves évfordulóját és amely a Franciaország és Japán közti ipari együttműködés egyik legfőbb jelképe” – olvasható a közleményben. „Ez az ipari partnerség bebizonyította a rugalmassági képességét, valamint azt, hogy a tagjai mennyire képesek együttműködni és a közös projekt mennyire életképes” – tette hozzá a francia elnökség.

Párizs, 2019. április 23.
Emmanuel Macron francia államfő (j) és Abe Sindzó japán miniszterelnök kezet fog, miután nyilatkoztak a sajtó képviselőinek a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2019. április 23-án.
MTI/EPA/Ian Langsdon

Carlos Ghosn volt elnök-vezérigazgató helyzetét illetően az Elysée-palota leszögezte, hogy tiszteletben tartja „az igazságszolgáltatás szuverenitását és függetlenségét Japánban, amely első számú diplomáciai partner és demokratikus állam”.

„Ugyanakkor nagyon ügyelünk arra, hogy francia állampolgárként Carlos Ghosn személyiségét és jogait tiszteletben tartsák” – hívta fel a figyelmet a francia elnökség. „Emlékeztettünk arra, hogy Ghosnnak joga van az ártatlanság vélelméhez és a konzuli védelemhez, ahogy minden francia állampolgárnak” – írta az Elysée-palota.

A 65 éves francia-brazil-libanoni hármas állampolgárságú cégvezért először tavaly novemberben tartóztatták le Tokióban pénzügyi visszaélések vádjával. A vizsgálati fogság alatt még két alkalommal rendelték el letartóztatását újabb vádakkal. Másfél hónappal ezelőtt Carlos Ghosnt szigorú mozgás- és nyilatkozati korlátozások mellett óvadék ellenében feltételesen szabadlábra helyezték, majd újabb vádak alapján április elején ismét letartoztatták, amely után ismételten kérte szabadlábra helyezését.

Új vezetést kapott a Renault-Nissan-Mitsubishi együttműködés

Már nem csak Japánban vádolják csalással a Renault volt elnökét

A japán delegáció nem erősítette meg, hogy a cégvezér sorsa szóba került a találkozón, de előzetesen közölte, hogy Abe Sindzó „kész Emmanuel Macronnak elmagyarázni, hogyan működik az igazságszolgáltatás (Japánban) és hogy az eljárási szabályokat szigorúan betartották”.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »