Erdogan nem akar belenyugodni Isztambul elvesztésébe

Az isztambuli helyhatósági választások eredményének megsemmisítését kérte a választási hatóságoktól Recep Tayyip Erdogan török elnök pártja – adta hírül pénteken a Habertürk helyi médium.

A Habertürk értesülése szerint Erdogan Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) Isztambul Büyükcekmece kerületében adta be kérelmét a tartományi választási irodának arra hivatkozva, hogy a kerületben törvénytelenül regisztráltak szavazókat.

Az AKP ugyanakkor nem csupán a kerületi, hanem az egész isztambuli eredmény eltörlését követeli, miközben nyolc isztambuli kerületben még zajlik a szavazatok általuk kezdeményezett újraszámlálása.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Úgy tűnik, hiábavaló az elnök erőfeszítése

Hiába kérte az Igazság és Fejlődés Pártja az isztambuli helyhatósági választás egyik kerületi eredményének megsemmisítését – közölte pénteken a párt egyik tisztségviselője, Rohát Haszbajram, aki ugyanakkor bejelentette, hogy az AKP továbbviszi kérelmét, és magasabb szinten, az ankarai Választási Testülethez nyújtja be.

Isztambulban 10,5 millió a választásra jogosultak száma. Az első szavazatszámlálás szerint az ellenzék jelöltje győzött, de közte és a kormánypárt jelöltje között alig 25 ezer voks volt a különbség. Az Anadolu török hírügynökség által közzétett, nem hivatalos végeredmény alapján az AKP-s induló, Binali Yildirim a szavazatok 48,55, míg a CHP jelöltje, Ekrem Imamoglu, a 48,80 százalékát szerezte meg.

Az AKP követelésére ezután a héten egész Isztambulban elkezdték újraszámlálni a szavazatokat és péntek délelőttre a 39 kerület közül 17-ben végeztek. Az eredmény szerint valamelyest apadt az ellenzéki jelölt előnye, de 17 ezer vokssal még mindig ő vezet.

A vizsgálódás során 119 ezer 652 érvénytelen szavazatot találtak, továbbá 2184 olyat, amelyet hozzá kellett adni az AKP-s jelöltre leadott voksokhoz, míg 785-tel az ellenzéki jelölt gyarapodott.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »