A liberálisok nyerték az észt választást

A választókörzetek többségében született eredmények alapján a liberális Észt Reformpárt kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi parlamenti választáson Észtországban.

A 451 választókörzet közül 399 eredményének összesítése szerint a liberális párt a szavazatok 30 százalékát kapta, ami alapján a jelenlegi 30 helyett 36 képviselői helyre számíthat a 101 fős észt törvényhozásban.

Jüri Ratas jelenlegi miniszterelnök pártja, az Észt Centrumpárt a második helyen végezhet 21,3 százalékos eredménnyel, és a jelenlegi 25 helyett 24 mandátummal rendelkezhet a parlamentben.

Megerősödött Észtországban a jobboldali, populista Észt Konzervatív Néppárt, amely 17,7 százalékos eredményével a jelenlegi hétről várhatóan 19-re növeli parlamenti képviselőinek számát. Korábban mindkét nagy párt, a reformpárt és a centrumpárt is kizárta az együttműködést a populistákkal.

A választási bizottság szerint a részvétel 63,1 százalék volt, valamivel kevesebb mint 2015-ben. A választópolgárok mintegy negyede már februárban, elektronikus úton leadta szavazatát.

Forrás: MTI/AFP/AP/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »