Japán könnyíti a külföldi munkavállalók beutazását

Japán a külföldi munkavállalók beutazási feltételeinek nagyszabású reformja keretében új, enyhébb vízumrendszert vezetett be hétfőn.

A világ harmadik legnagyobb gazdasága hagyományosan elzárkózott a külföldi munkavállalók fogadásától, az utóbbi években azonban egyre nagyobb gondot jelent számára az elöregedő lakosság és a súlyosbodó szakmunkaerő-hiány. A reformoktól azt remélik, hogy hosszú távon külföldi dolgozók százezreit vonzza majd a szigetországba.

Az új vízumrendszer az ország bevándorlási törvényének decemberi módosításán alapszik. A szabályozás értelmében a hétfőn kezdődő pénzügyi évben legfeljebb 47 500 külföldi dolgozót várnak. A japán kormány előrejelzése szerint mintegy 345 ezer külföldi kaphat tartózkodási engedélyt az új vízumrendszer keretében, amely lehetővé teszi a munkavállalást a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban. A kormány 14 ilyen ágazatot határozott meg többek között a mezőgazdaságban, az építőiparban és a beteggondozásban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Japán több ázsiai országgal kötött bilaterális megállapodásokat, amelyek keretében külföldi nővéreket és ápolókat foglalkoztatnak. Bírálói szerint azonban a „műszaki gyakornokképző program” résztvevőit kizsákmányolják. Tori Ippei, a tokiói székhelyű Japán Migráns Szolidaritás Hálózat civilszervezet vezetője az olcsó munkaerő importálására szolgáló politikának nevezte a programot.

Japán lélekszáma a szigetország statisztikai hivatalának előrejelzései szerint harminc százalékkal fog zsugorodni az elkövetkező ötven évben az elöregedő lakosság és a születések alacsony száma miatt. 2065-re a statisztikai adatok szerint a japán lakosság 38 százaléka 65 éven felüli lesz, míg ez az arány 2015-ben 26,6 százalék volt.

Mindenekelőtt a japán vállalatok sürgetik a bevándorlás fokozását. A szigetállam 2,5 százalékos hivatalos munkanélküliségi rátája mellett a cégeknek nehéz dolgozókat találniuk. A tavalyi statisztikák szerint száz álláskeresőre 159 betöltetlen állás jutott. A sajtó úgy tudja, hogy Japánban 2025-ig több mint félmilliós munkaerőhiánnyal kell számolni.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »