Nagyon jól megy a szaúdi olajóriásnak

A szaúdi állami olajcég, a Saudi Aramco tavalyi adózott eredménye 111,1 milliárd dollár volt, ami több mint az Apple, a Goolge anyacége, az Alphabet és az Exxon Mobil együttes profitja.

Az adatot a Moody’s és a Fitch nemzetközi hitelminősítők hozták nyilvánosságra azzal kapcsolatban, hogy a szaúdi cég először kapott hitelbesorolást bármelyiküktől. Erre azért volt szüksége, mert az olajvállalat most első ízben globális kötvénykibocsátásra készül.

A Moody’s “A1”, a Fitch ezzel megegyező, “A plusz” besorolást adott a világ vezető olajtermelőjének. Ez a két hitelminősítő felső középkategóriájú besorolásának legmagasabb szintje, a legjobb minősítéstől azonban négy kategóriával elmarad mindkettőnél.

A Fitch és a Moody’s adatai szerint az Aramco kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírások előtti eredménye (EBITDA) tavaly 224 milliárd dollárt tett ki. A szaúdi cég tavalyi bevétele 355,9 milliárd dollár volt, adóssága pedig 27 milliárd dollár. Az olajóriás 50 százalékos nyereségadót fizet az államnak, amelynek tavaly 58,2 milliárd dollár osztalékot is átutalt.

A tervezett kötvénykibocsátással befolyó forrást az Aramco a világ negyedik legnagyobb petrolkémiai csoport, a szintén szaúdi Saudi Basic Industries Corp (SABIC) 70 százalékának megszerzésére fordítja. Az ügylet értéke mintegy 69 milliárd dollár. A felvásárlás része annak az Aramco-tervnek, hogy napi olajfeldolgozó kapacitását 8-10 millió hordóra növeli 2030-ra a jelenlegi napi 4,9 millió hordóról.

Forrás: MTI/AP

Friss hírek