Japán kinyitja munkaerőpiacát a vendégmunkások előtt

A japán parlament jóváhagyta szombaton a munkavállalói vízumrendszer átalakítását, aminek köszönhetően külföldi vendégmunkások százezrei érkezhetnek az országba áprilistól.

Az új szabályozás 14 iparágban teszi lehetővé a vendégmunkások fogadását, köztük az építőiparban, a mezőgazdaságban, a vendéglátásban és az idősgondozásban. Japán hagyományosan ellene van a bevándorlásnak, és alig fogad be menekülteket, de nem tudja kezelni a társadalom gyors öregedésének következményeit.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Japánnak égető szüksége van a bevándorlókra

Japánban már szinte ingyen lehet házhoz jutni

A törvényt Abe Sindzó miniszterelnök konzervatív kormánya az ellenzék heves bírálatai ellenére keresztül tudta vinni a parlamenten. Az ellenzék főleg azt bírálta, hogy a törvény nem foglalkozik eléggé a leendő munkások lakhatási és munkakörülményeivel.

A japán miniszterelnök Abe Shindzó hivatalos látogatásra érkezik az asuncióni Kormányzati Palotába, Paraguayban, 2018. december 2-án. Abe az első japán vezető, aki a dél-amerikai országban hivatalos látogatást tesz. EPA/ANDRES CRISTALDO

Az új törvény szerint kétféle vízumot adnának ki a japán hatóságok: az egyikkel a gyakornokok öt évvel meg tudják majd hosszabbítani tartózkodásukat az országban, ha letesznek egy alapszintű nyelvvizsgát. A másik vízum a magasan képzett, tapasztalt munkavállalóknak lenne adható, ők családjukat is magukkal hozhatják.

Jelenleg 1,28 millió külföldi vendégmunkás dolgozik Japánban, míg 2012-ben még csak 680 ezren voltak.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »