Vészesen csökken a népesség, öregszik a társadalom Japánban

Történelmi mélypontra jutott a születések száma Japánban tavaly, és így első ízben nem érte el az 1 milliót – a legfrissebb számítások szerint 2065-re a jelenlegi 127 millióról 88 millióra csökkenhet az ország népessége, ráadásul közel 40%-ra nőhet a 65 év felettiek aránya.

1899 óta vezetik Japánban a születési statisztikákat, azóta 2016-ban született a legkevesebb gyermek, szám szerint 977 979, így az 1949-ben mért legmagasabb születési szám csupán egyharmadát érte el a tavalyi adat – derül ki a japán egészségügyi minisztérium pénteken közölt adataiból. Az adatok azt mutatják, hogy tavaly csaknem 331 ezer fővel csökkent Japán népessége.

A jelenlegi demográfiai tendenciák folytatódása a japán gazdasági fejlődés kedvezőtlen alakulását vetíti előre. Japán munkaképes korú népessége folyamatosan zsugorodik, emiatt a japán gazdaság egyre fokozódó, krónikus munkaerő-hiánnyal küzd.

A japán munkaerőpiacon az álláskeresőkre jutó betöltetlen állások száma 1974 óta nem volt olyan magas, mint az idén áprilisban – derül ki a japán egészségügyi, munkaügyi és népjóléti minisztérium adataiból. Áprilisban 2,8 százalék volt a munkanélküliség Japánban, a ráta harmadik hónapja változatlan, ez a legalacsonyabb arány 1994 júniusa óta.

A japán nemzeti népesedési és szociális biztonsági kutatóintézet legfrissebb számításai szerint 2065-re a jelenlegi 127 millióról 88 millióra csökkenhet az ország népessége, a társadalomban a 65 év felettiek aránya pedig 38,4 százalékra emelkedhet a jelenlegi 27,6 százalékról.

Abe Sindzó kormánya ugyan célul tűzte ki a születések számának emelését és keményen küzd a nemzetét fenyegető demográfiai hanyatlás ellen: robotokat és egyéb hatékonyságnövelő technológiákat promotál, több nő dolgozik mint korábban, valamint egy kicsit szélesebbre tárta az ország kapuit a külföldiek előtt is – ennek ellenére még erősebben kell próbálkoznia, főleg, ha a bevándorlásról van szó.

A bevándorlók jelenthetik Japán jövőjét

Japán ébredése remény lehet az USA-nak?

Japán mindezidáig elutasító volt a bevándorlással kapcsolatban, mivel a konzervatív japánok nagyra értékelik a kulturális homogenitást, a politikusok pedig tartanak attól, hogy esetleg a munkájuk elvesztésétől félő választópolgárok szavazataiba kerülne, ha megváltoztatnák a bevándorlással kapcsolatos eddigi álláspontjukat.

Ugyanakkor egy szélesebb körű kulturális váltásra is szükség lenne, Japánnak szélesítenie kellene a szigetvilági látáskört és ösztönözni az angol használatát az üzleti és egyéb interakciókban. A japánok félelme, hogy a különböző kultúrákból származó munkavállalók bevonása megzavarhatja a japán cégek hagyományosan jó hangulatú kapcsolatát a vezetés és a munkaerő között, talán nem is olyan rossz dolog.

Forrás: MTI / Reuters / Bloomberg

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »