Újabb gyenge évet vár a BMW, esik az árfolyam

A BMW a nyereség további csökkenésére számít idén, de más gépkocsigyártókkal ellentétben nem tervez elbocsátásokat, hanem következetesen törli a kínálatból a kevéssé keresett modelleket.

A gyár a fejlesztés erőteljes digitalizációjával és az értékesítés áramvonalasításával a következő 4 évben 12 milliárd eurót akar megtakarítani – mondta Harald Krüger vezérigazgató szerdán Münchenben.

Nicolas Peter pénzügyi igazgató elégedetlen volt a cég tavalyi eredményeivel, a BMW több autót adott ugyan el, de bevétele enyhén, 97,5 milliárd euróra csökkent. Az új WLTP emissziós szabványra való átállással összefüggő árengedmény-háború, a Egyesült Államokban gyártott BMW-kre kivetett kínai büntetővámok, a visszahívások és a nagyvolumenű beruházások következtében az adózás előtti eredmény 8 százalékkal 9,8 milliárd euróra, a nettó nyereség pedig 17 százalékkal 7,2 milliárd euróra esett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A BMW és a Toyota sem bírná el a Brexit miatti esetleges vámokat

Közös fejlesztésekbe kezd a BMW és a Daimler

A vállalat az idén is ellenszéllel küzd: csak az emelkedő nyersanyagárak és az erős euró több mint fél milliárd euróval terheli meg a céget, miközben folyamatosan be kell ruházni új modellekbe, elektromos autókba és az önvezető járművekbe. Ezért az adózás előtti eredmény még az esetleges szabályozatlan Brexit és vámemelések nélkül is előreláthatólag lényegesen el fog maradni a tavalyitól – mondta a pénzügyi igazgató.

A hírek hatására a BMW részvények árfolyama jelentős mínuszba került, a papírok jelenleg 72 euró alatt, több mint öt százalékos mínuszban forognak.

Élő tőzsdei árfolyamok

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »