Guaidó szerint a venezuelai hadsereg nagy része mögötte áll

A magát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó egy hétfői interjúban arról beszélt, úgy látja, hogy a venezuelai katonák többsége mögötte áll, annak ellenére, hogy a katonai vezetés Nicolás Maduro elnök mögött sorakozik fel.

A Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádión elhangzott beszélgetésben Guaidó hangsúlyozta, hogy a tisztikar vele egykorúakból áll: fiatal, családos férfiakból, akik elkeseredettek amiatt, hogy fizetésükből nem tudnak megélni. Mint mondta, biztos benne, hogy 80-85 százalékuk változást akar – szemben a hadsereg felső vezetésével.

Arra a kérdésre, hogy miképp lehetne végrehajtani egy kormányváltást az országban, Guaidó nem zárta ki teljesen a katonai beavatkozás lehetőségét. Az ellenzéki vezető kifejtette, hogy a diktatúra megdöntéséhez erőre van szükség, és ennek érdekében semmilyen lehetőséget nem zár ki. Stratégiáját erőszak nélküli nyomásgyakorlásnak nevezi, a cél ugyanis az emberek mozgósítása – mindenféle politikai kötődéstől függetlenül.

Vasárnap Guaidó arról beszélt, hogy a nemzetgyűlésnek szükségállapotot kellene elrendelnie az országot sújtó áramkimaradások miatt. A venezuelai kormány hétfőre szabadnapot rendelt el, a diákok és a munkavállalók ismét otthon maradhattak. Az országban már a múlt hét pénteken tanítási szünetet hirdettek az iskolákban.

Caracas, 2019. március 5.
A magát ideiglenes venezuelai államfőnek nyilvánító Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament vezetője a Nicolás Maduro venezuelai elnök lemondását követelő caracasi tüntetésen a feleségével, Fabiana Rosalesszel 2019. március 4-én, miután hazatért dél-amerikai országokban tett utazásáról.
MTI/EPA/EFE/Raul Martinez

Venezuela egyes részein csütörtök óta szünetel az áramszolgáltatás, ezért sok üzlet azóta zárva tart. A fővárosban, Caracasban nem működik a metró, a nemzetközi reptereken pedig sok járatot törölni kellett. Az áramszünetek és a rosszul működő generátorok miatt több, kórházi kezelés alatt álló beteg halt meg az elmúlt néhány napban.

A Reuters hírügynökség tudósítása arról számolt be, hogy vasárnapra hatalmas sorok alakultak ki a még nyitva tartó üzleteknél, az emberek ivóvízhez és üzemanyaghoz próbálnak hozzájutni. Az áramszünet miatt az egyébként is szűkös élelmiszerkészletek egy része tönkrement, hiszen az ország számos területén nincs áram, így nem működnek a hűtők és a fagyasztók a boltokban és az emberek otthonaiban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A világ legnagyobb ismert olajtartalékaival rendelkező Venezuelát gazdasági és belpolitikai válság sújtja, amely miatt milliók kényszerültek az ország elhagyására. Az országban hatalmas infláció és általános áruhiány van.

Venezuelában hatalmi harc zajlik Nicolás Maduro elnök és az önmagát januárban ideiglenes elnökké kikiáltó Juan Guaidó között. A világ kormányai megosztottak Guaidó elismerésében: míg Oroszország, Kína és Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven állam, köztük számos európai ország is elismerte az ellenzéki politikust ideiglenes elnöknek.

Forrás: MTI/APA/dpa/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Csökkenő eredményről számolt be a Tesco

A Tesco adózás előtti eredménye a februárral véget ért 2020-2021-es pénzügyi évben, elsősorban a koronavírus-járvány okozta kiesések és többletköltségek miatt csökkent. Szerdai beszámolójában a cég közölte, hogy közép-európai részlege is megszenvedte a járvány hatásait.

Read More »