Tüntetésekre buzdít az önjelölt venezuelai elnök

Tüntetéseket hívott össze hétfőre és keddre, a karneváli időszak kezdetére Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető, aki azt ígérte, hogy ecuadori látogatása után visszatér hazájába.

“Kevés okunk van ünnepelni, és sok a dolgunk” – mondta az ellenzéki többségű, ám hatalmától megfosztott venezuelai parlament vezetője Lenín Moreno ecuadori elnökkel közös szombati sajtótájékoztatóján Salinasban. Moreno jelezte: támogatja a venezuelai politikus kísérletét a demokratikus változásra.

Guaidó a közelmúltban felkereste Kolumbiát, Brazíliát, Paraguayt és Argentínát, hogy támogatókat gyűjtsön Nicolás Maduro venezuelai elnökkel szemben. Tervei között egy perui látogatás is szerepelt. Az ellenzéki vezető egy januári tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát, és mintegy 50 országot – köztük az Egyesült Államokat – sikerült maga mögé állítania. Maduro szerint az ellenzéki vezetőt az Egyesült Államok bujtotta fel, hogy megdöntse hatalmát.

Guaidó a Twitteren jelentette be tervezett hazatérésének az időpontját. Kijelentette, hogy helyi idő szerint hétfőn, délelőtt 11 órakor (közép-európai idő szerint délután 16 órakor) tervez belépni Venezuelába, a belépés helyszínét ugyanakkor nem közölte. A politikus azt kockáztatja, hogy a venezuelai hatóságok letartóztatják, ha belép az országba, ugyanis a venezuelai főügyészség nyomozást indított ellene, amelynek keretében utazási tilalmat rendeltek el vele szemben.

Az Európai Unió óva intette Madurót attól, hogy elfogja Guaidót. “Minden olyan intézkedés, amely veszélyezteti az ellenzéki vezető szabadságát, biztonságát vagy sértetlenségét, a feszültségek jelentős fokozódásához vezethet, és a nemzetközi közösség határozott bírálatát váltaná ki” – jelentette ki szombaton Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Brazíliaváros, 2019. február 28.
Az önmagát egy hónapja Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó, a venezuelai parlament elnöke beszél a brazil államfővel, Jair Bolsonaróval tartott sajtótájékoztatóján a brazíliavárosi elnöki Planalto-palotában 2019. február 28-án. Guaidó az Európai Unió nagyköveteivel és képviselőivel találkozott a brazil fővárosban. Eddig az Egyesült Államok és mintegy ötven nyugati ország ismerte el Guaidót Venezuela vezetőjének.
MTI/EPA/Joédson Alves

Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A világ legnagyobb ismert olajkészleteivel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár zuhanása miatt gyakorlatilag összeomlott. A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban megfosztotta jogköreitől a népképviseletet, és 2017 augusztusában egy úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Az országban válság alakult ki, folyamatosak a tüntetések.

Guaidó múlt pénteken a venezuelai határnál fekvő kolumbiai Cúcuta városba utazott, hogy megpróbálja bejuttatni a javarészt az Egyesült Államok által küldött humanitárius segélyeket Venezuelába. A segélyeket bejuttatni próbáló tüntetők és a fegyveres erők között összecsapások törtek ki, egyes hírek szerint legalább négyen meghaltak, és mintegy 300-an megsebesültek.

Forrás: MTI/AP/dpa

Friss hírek